Na hlavný obsah

Menej áut, viac chodcov i zelene. Svetoznámy bulvár Champs-Élysées prejde výraznou zmenou

Cena projektu pohybuje okolo 250 miliónov eur.

Menej áut, viac chodcov i zelene. Svetoznámy bulvár Champs-Élysées prejde výraznou zmenou
Na snímke vizualizácia parížskeho bulváru Champs-Élysées. Foto: www.pca-stream.com

Známy parížsky bulvár Champs-Élysées sa má do roku 2030 premeniť na oázu zelene, ktorá dá oveľa viac priestoru chodcom a naopak obmedzí prevádzku aut. Starostka metropoly Anne Hidalgová pre Le Journal du Dimanche uviedla, že radnica chce do projektu investovať 250 miliónov eur. Nový výzor však mestská tepna získa až po letných olympijských hrách, ktoré bude Paríž organizovať v roku 2024.

Bulvár dlhý 1,9 kilometra sa má podľa Hidalgovej zmeniť na „podivuhodnú záhradu“ tak, aby sa mu opäť vrátil lesk. Štúdiu, podľa ktorej sa bude namiesto revitalizovať, pripravil architekt Philippe Chiambaretta a jeho kancelária PCA-Stream.

Prvýkrát mesto plány na obnovu Champs-Élysées predstavilo už v roku 2019, teraz autori do projektu zapracovali pripomienky úradov i verejnosti. Priestor pre motorové vozidlá by sa mal zmenšiť o polovicu, zvýšiť by sa mal komfort chodcov a tiež množstvo zelene.

Bulvárom podľa prepočtov prejde denne okolo 100 000 ľudí, z ktorých až 65 percent tvoria turisti. Parížania sa naopak frekventovanej triede známej aj vďaka množstvu obchodov s luxusným tovarom skôr vyhýbajú.

„Legendárna ulica v posledných 30 rokoch stratila svoju niekdajšiu slávu. Parížania ju postupne opúšťajú a navyše ju zasiahlo niekoľko kríz: ekonomická, zdravotná a tiež protesty žltých viest či štrajky,“ citoval britský denník The Independent vyjadrenie výboru pre obnovu triedy.

Na archívnej snímke zo 14. júla 2019 prelet akrobatickej skupiny francúzskej armády Patrouille de France na stíhačkách francúzskych vzdušných síl Alpha Jet nad triedou Champs-Élysées počas slávnostnej prehliadky na počesť 230. výročia dobytia Bastily v Paríži. Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Bulvár vznikol už v roku 1670, ale svoju súčasnú podobu získal až počas rozsiahlej prestavby mesta, ktorú v druhej polovici 19. storočia začal prefekt Georges-Eugene Haussmann. Champs-Élysées je tradične dejiskom slávnostných prehliadok počas štátneho sviatku pri príležitosti výročia dobytia Bastily, tvorí tiež posledný úsek cyklistických pretekov Tour de France.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet