Na hlavný obsah

Mikasov úrad vyhláškami porušil zákon, tvrdí Žilinka

Generálny prokurátor za protizákonné označil výnimky pre poslancov i vicepremiéra Holého.

Mikasov úrad vyhláškami porušil zákon, tvrdí Žilinka
Na snímke zľava generálny prokurátor Maroš Žilinka a hlavný hygienik Ján Mikas. Foto: TASR/ koláž RTVS

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR porušil zákon pri vydávaní vyhlášok z 27. decembra 2020 a 10. januára 2021. Skonštatoval to vo štvrtok (28. 1.) generálny prokurátor Maroš Žilinka. Konkrétne ide o časti z vyhlášky upravujúce výnimky z izolácie a karantény pre osoby v osobitnom režime. Súvisí to s decembrovým hlasovaním poslancov pozitívnych na ochorenie COVID-19 o ústavných zmenách na opakované predĺženie núdzového stavu či s výnimkou pre vicepremiéra Štefana Holého (Sme rodina), ktorý tým pádom nemusel ísť po návrate zo zahraničia do karantény ani na testy.

Pokiaľ ide o nariadenia izolácie pozitívne testovaných a karantény tých, čo s nimi prišli do kontaktu, boli uložené v rámci zákonného rámca,“ povedal Žilinka. Pri spomenutých výnimkách však podľa neho ÚVZ prekročil rozsah svojej pôsobnosti a povolil ich nad rámec zákona.

Časť spomínanej vyhlášky ÚVZ, na ktorej problematickosť poukázal Žilinka, hovorí o tom, že pozitívne testované osoby môžu na určitý čas opustiť karanténu z dôvodu nákupu na zabezpečenie nevyhnutných životných potrieb či účasti na pohrebe. „Domnelé právo osoby opustiť izoláciu či karanténu nemôžeme povýšiť nad právo iných osôb byť chránení pred nebezpečnou chorobou,“ dodal.

Proti príslušným článkom vyhlášky sme podali protest ako prokurátorské opatrenie,“ upozornil Žilinka s tým, že vyhlášky sú naďalej platné a ÚVZ má 30 dní na to, aby protestu vyhovel alebo nevyhovel – v tom prípade sú k dispozícii ďalšie právne nástroje nápravy.

ÚVZ v reakcii uviedol, že sa dôsledne oboznámi s obsahom písomného stanoviska GP SR a následne sa vyjadrí k protestom Žilinku. „ÚVZ SR nebol generálnou prokuratúrou pri analýze predmetných vyhlášok požiadaný o vysvetlenie príslušných ustanovení ani o predbežnú reakciu na jej zistenia,“ povedala hovorkyňa hygienikov Daša Račková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko