Na hlavný obsah

Ministerka kultúry Milanová vymenovala Drličku za šéfa národného divadla

Nový riaditeľ dostane 100 dní na spustenie procesov.

Ministerka kultúry Milanová vymenovala Drličku za šéfa národného divadla
Na snímke Matej Drlička. Foto: TASR

Slovenské národné divadlo (SND) má od utorka (5. 1.) nového generálneho riaditeľa. Stal sa ním hudobník, hudobný manažér a zakladateľ festivalu Viva Musica! Matej Drlička, ktorý uspel vo výberovom konaní. Do funkcie ho vymenovala ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO).

Od Drličku očakáva efektívne riadenie divadla a výsledky. Nový šéf SND bude mať 100 dní na to, aby spustil procesy v divadle, ktoré povedú k zlepšeniu situácie a jeho efektívnemu riadeniu. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva kultúry Zuzana Viciaňová.

„Očakávania odbornej i laickej verejnosti sú veľké a moje ako ministerky nie sú o nič menšie. V súvislosti s menovaním nového generálneho riaditeľa citlivo vnímam aj vyjadrenia Transparency International Slovensko. Najdôležitejšie budú však výsledky,“ povedala ministerka.

Ozdravný plán

SND sa podľa rezortu kultúry nachádza v neľahkej situácii aj pre dlhoročné nehospodárne riadenie. Milanová preto predostrela novému riaditeľovi základné požiadavky na ozdravný plán a poverila ho jeho komplexnou prípravou. Ministerstvo bude s novým šéfom SND a jeho tímom spolupracovať na nastavení procesov aj prostredníctvom spoločnej pracovnej skupiny.

Ministerstvo kultúry ešte 23. decembra 2020 informovalo, že výberová komisia odporučila ministerke vymenovať za šéfa prvej divadelnej scény Drličku ako najlepšie hodnoteného kandidáta vo výberovom procese.

Výberové konanie na generálneho riaditeľa SND bolo jedným z troch jesenných výberových konaní na šéfov organizácií ministerstva kultúry, ktoré sa riadili novou smernicou rezortu. Pravidlá mali garantovať férový, otvorený a transparentný postup a výber najlepšieho a najschopnejšieho kandidáta.

Sedem uchádzačov

Do výberového konania na post šéfa SND, ktoré rezort kultúry vyhlásil 7. októbra 2020, sa prihlásilo sedem uchádzačov, výberová komisia na základe posúdenia životopisov, projektov, motivačných listov a vykonania hĺbkových pohovorov pozvala do tretieho finálového kola piatich.

Nového generálneho riaditeľa SND musel rezort kultúry hľadať po tom, ako sa bývalý riaditeľ Vladimír Antala vzdal na prelome rokov 2019/2020 postu z vážnych rodinných dôvodov.

Vtedajšia ministerka kultúry Ľubica Laššáková poverila vedením národnej inštitúcie dočasne šéfa činohry Petra Kováča. Jeho mandát sa skončil 31. decembra 2020.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko