Na hlavný obsah

Ministerstvo životného prostredia stoplo dotáciu pre Kalinského

Bývalý poradca premiéra neoznámil potenciálny konflikt záujmu.

Ministerstvo životného prostredia stoplo dotáciu pre Kalinského
Na snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj. Foto: TASR

Rezort životného prostredia neposkytne dotáciu bývalému poradcovi predsedu vlády Pavlovi Kalinskému. Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP), ktorá pod rezort spadá, odstúpila od zmluvy a neposkytne dotáciu občianskemu združeniu Pre lepšiu budúcnosť. Dôvodom je, že štatutár občianskeho združenia, teda Kalinský, si nesplnil povinnosť a neinformoval SAŽP o tom, že vznikol priestor pre možný konflikt záujmu, oznámil v stredu (27. 1.) minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO).

„Nebolo to vysádzanie lesov ani kosenie lúk, ale išlo o rovnakú činnosť, akú žiadateľ vykonával v politickej oblasti. Keby sadili stromy a boli by pri tom predpojatí, tak sa nič nestane. Ale ja si neprajem, ak by vznikali nejaké relácie, ktoré by boli politicky predpojaté, hoci aj v prospech strany, ktorú ma ako ministra podporuje. To si životné prostredie nezaslúži,“ zdôvodnil rozhodnutie agentúry minister.

Občianske združenie si totiž o dotáciu žiadalo v mediálnej oblasti a štatutár Kalinský zároveň v čase schválenia dotácie pôsobil ako mediálny poradca predsedu vlády. Vykonával tak v politickej oblasti rovnakú činnosť, na akú žiadal financie od ministerstva z eurofondov. „Suma, ktorá bola v súťaži, bude znovu použitá a budeme sa snažiť nájsť nepolitického žiadateľa, ktorý ju využije na propagáciu ochrany životného prostredia,“ uzavrel minister. Ide o takmer 390 000 eur.

Dotáciu preverí aj špeciálna prokuratúra

Žiadosť o dotáciu si občianske združenie podalo ešte v roku 2019, teda za vlády Petra Pellegriniho (vtedy Smer-SD). V čase schválenia dotácie už ale Kalinský pôsobil ako politický a mediálny poradca súčasného premiéra Igora Matoviča (OĽANO). V súvislosti s dotáciou pokračuje aj audit na ministerstve životného prostredia. Rovnako pridelenie dotácie pre OZ rieši aj Úrad špeciálnej prokuratúry. Preverí, či nedošlo k spáchaniu trestného činu poškodzovania finančných záujmov Európskej únie alebo niektorého z trestných činov korupcie.

„Je otázkou, aby si ministerstvo životného prostredia nastavilo pravidlá tak, aby sa nič takéto neopakovalo. Som presvedčený, že pre Úrad vlády (ÚV) SR a iné ministerstvá je táto skutočnosť poučením,“ hovorí Budaj.  

Dodal, že aj na základe tohto prípadu bude apelovať na poslancov a ministrov, aby spoločne diskutovali o tom, ako dôsledne uplatňovať antikorupčné predpisy a predchádzať konfliktu záujmov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko