Na hlavný obsah

Mliekareň opäť znečistila rieku Slatina, inšpekcia jej udelila vysokú pokutu

Znečistenie rieky inšpekcia riešila už viackrát.

Mliekareň opäť znečistila rieku Slatina, inšpekcia jej udelila vysokú pokutu
Na ilustračnej snímke plniaca linka jogurtov vo Zvolenskej mliekarni s.r.o. v piatok 21. septembra 2018. Foto: TASR

Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) udelila hriňovskej mliekarni pokutu vo výške 135 000 eur. Ide doteraz o najvyššiu pokutu udelenú za mimoriadne zhoršenie vôd na Slatine. Informovala o tom hovorkyňa SIŽP Tamara Lesná, rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné, pretože spoločnosť sa proti nemu môže odvolať.

„SIŽP za ostatné roky riešila znečistenie na rieke Slatina niekoľkokrát a aj uložila viacero pokút, no stav sa nikdy zásadne nezmenil. Verím, že toto rozhodnutie prispeje k postupnému zlepšeniu situácie a ochrane vodného toku Slatina,“ povedal generálny riaditeľ SIŽP Ján Jenčo.

Inšpekcia uviedla, že namiesto dažďovej vody vytekala počas kontroly z výpustného objektu biela, po mlieku zapáchajúca tekutina. „Pracovníčky SIŽP počas kontroly za asistencie polície odobrali vzorky vody z drenážnej šachty certifikovaným odberovým zariadením do sterilizovaných sklenených nádob,“ uviedla SIŽP.

Vzorky vody testovalo akreditované laboratórium Slovenského vodohospodárskeho podniku. Vo vode zistili mnohonásobne prekročené limitné hodnoty znečistenia.

Pozrite si reportáž RTVS o situácii na rieke Slatina z augusta 2020:

Spoločnosť nemá podľa SIŽP povolenie na vypúšťanie priemyselných odpadových vôd cez kanalizáciu. Inšpektori nariadili mliekarni zabrániť ďalšiemu vypúšťaniu nevyčistených priemyselných vôd. Spoločnosť tiež mala predložiť monitoring kanalizácie areálu mliekarne na prešetrenie. SIŽP v rámci kontroly zistila, že hriňovská mliekareň nemá schválený havarijný plán. Proti rozhodnutiu SIŽP sa mliekareň môže odvolať do 15 dní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko