Na hlavný obsah

Moskva po zmene predpisov pustila ženy k riadeniu vozňov metra

K rovnakému kroku sa odhodlali aj železnice.

Moskva po zmene predpisov pustila ženy k riadeniu vozňov metra
Na snímke pohľad na stanicu moskovského metra Novoslobodskaja 20. júna 2017. Foto: TASR/AP

Prvýkrát v dejinách moskovskej podzemnej dráhy vyšli v nedeľu (3. 1.) na jednu z 12 liniek vlaky, ktoré riadili ženy. „Pre moskovské metro začali pracovať prvé vodičky elektrických súprav v moderných dejinách,“ oznámil podnik na sociálnej sieti. Stalo sa tak po nedávnych zmenách v predpisoch, ktoré vylučovali ženy z mnohých profesií, upozornila agentúra AFP.

V moskovskom podzemí jazdia vlaky už od roku 1935, ale až doteraz ich riadili výhradne muži, pretože táto profesia figurovala na vládnom zozname povolaní, ktoré sú považované za škodlivé pre zdravie žien.

Predpis, ktorý ženám zakazoval výkon celého radu profesií, vyvolával kritiku. Nová vyhláška ministerstva práce, ktorá nadobudla účinnosť na Nový rok, zredukovala počet povolaní vyhradených pre mužov zo 456 na približne stovku.

Pridajú sa aj železnice

Argument, že riadenie vlakov metra je nebezpečné, pretože vyžaduje dlhé hodiny práce pod zemou, sa stal terčom kritiky, pretože metro nemá problém zamestnávať ženy ako upratovačky, pokladníčky či poverovať ich dozorom nad eskalátormi. Ženy tvoria viac ako tretinu zo 62 000 zamestnancov podzemky, ktorá býva označovaná za druhú najvyťaženejšiu na svete. Riadenie vlakov vďaka automatizácii „už nie je spojené s ťažkou fyzickou námahou“, vysvetlil dopravný podnik.

Už vlani firma prijala 25 záujemkýň o profesiu rušňovodič, z ktorých 12 uspelo. Všetky jazdia na jednej z celkovo 12 liniek moskovského metra. Metro kvôli nim zaviedlo novú uniformu, pričom si môžu vybrať, či budú vlaky riadiť v sukni, alebo v nohaviciach, uviedol denník Komsomoľskaja pravda.

Pridali sa aj ruské železnice, ktoré oznámili, že v roku 2021 zamestnajú ženy v pozícii rušňovodič.

Dvadsaťročný predpis

Predchádzajúci zoznam z roku 2000 vylučoval ženy z práce v baníctve a hutníctve, nesmeli sa ani stať vodičkami kamiónov v diaľkovej doprave, plaviť sa ako námorníčky, opravovať autá v servisoch, ani sa napríklad venovať výrobe dychových nástrojov.

Sovietsky zväz zaviedol zoznam v roku 1974 s cieľom ochrániť bezpečie žien a ich schopnosť reprodukcie, ktorá bola v socialistickej spoločnosti považovaná za kľúčovú. Úpravu súpisu vykonal odvtedy iba raz prezident Vladimir Putin krátko po svojom nástupe do funkcie v roku 2000.

Ženy v Rusku v priemere zarábajú o 30 percent menej ako muži. Sociologické výskumy ukazujú, že v ruskej spoločnosti pretrváva predstava o nutnosti rozdelení profesií na základe pohlavia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet