Na hlavný obsah

Na post špeciálneho prokurátora budú kandidovať štyria záujemcovia

Voliť ho bude parlament.

Na post špeciálneho prokurátora budú kandidovať štyria záujemcovia
Kandidáti na špeciálneho prokurátora - zľava Daniel Lipšic, Peter Kysel, Ján Šanta a Vasiľ Špirko. Foto: TASR, koláž: RTVS

Peter Kysel, Daniel Lipšic, Ján Šanta a Vasiľ Špirko sú štyria kandidáti na post špeciálneho prokurátora. Potvrdil to v piatok (8. 1.) predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Milan Vetrák (OĽANO). Kandidáti prejdú verejným híringom (1. alebo 2. februára) v parlamentnom ústavnoprávnom výbore. Špeciálneho prokurátora bude následne voliť parlament.

Prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Kysela do funkcie nominovala Rada prokurátorov SR, advokáta a exministra vnútra Lipšica Právnická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave, prokurátora ÚŠP Šantu Fakulta práva Paneurópskej vysokej školy a prokurátora ÚŠP Špirka poslanec NR SR Dominik Drdul (OĽANO).

Funkčné obdobie šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry je sedem rokov. O funkciu sa môže uchádzať občan SR, ktorý je voliteľný do NR SR a dosiahol vek aspoň 40 rokov. Musí mať aspoň 15-ročnú prax v právnickom povolaní a odbornú justičnú skúšku. Posledné dva roky pred vymenovaním nesmie byť vo funkcii prezidenta SR, člena vlády, poslanca NR SR, europoslanca či primátora. NR SR bude voliť nového šéfa ÚŠP po tom, ako sa obvinený Dušan Kováčik vzdal tejto funkcie.

Profily kandidátov:

Portrétová fotografia – Peter Kysel
Peter KyselProkurátor Úradu špeciálnej prokuratúry

Dlhoročný prokurátor ÚŠP v minulosti dozoroval kauzy vysokopostavených členov bratislavského gangu sýkorovcov. Na doživotný trest odňatia slobody bol odsúdený bos Róbert Lališ alias Kýbel a ďalší obžalovaní. Dozoroval aj právoplatne odsúdených členov zločineckého gangu zo Záhoria Miroslava Štvrteckého. Kysel bol aj prokurátorom v kauze vraždy exprimátora Lászlóa Basternáka, kde bol právoplatne odsúdený Štefan Kaluz na 25-ročný trest odňatia slobody. Zároveň je prokurátorom v kauze objednávky tejto vraždy, kde nedávno vyniesol ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, neprávoplatný verdikt nad Romanom Ostružlíkom a spol. Dozoruje aj prípad zadržaných v rámci akcie Judáš.

Portrétová fotografia – Daniel Lipšic
Daniel LipšicAdvokát

Lipšic je známy najmä z prostredia politiky. Od roku 2000 podpredsedom KDH. Medzi rokmi 2002 a 2006 pôsobil ako minister spravodlivosti v druhej vláde Mikuláša Dzurindu a v roku 2010 ako minister vnútra. V roku 2012 KDH opustil a spolu s Janou Žitňanskou (dnes Za ľudí) a Gáborom Grendelom (dnes OĽANO) založili hnutie NOVA. Po autonehode zo septembra 2016, pri ktorej zabil chodca, sa vzdal poslaneckého mandátu a politiku opustil. Odvtedy pôsobil ako advokát pri viacerých známych kauzách. Zastupoval obžalovaného v prípade vraždy Ernesta Valka, televíziu Markíza v kauze falšovanie zmeniek, rodinu zavraždeného novinára Jána Kuciaka, ale aj finančnú spoločnosť Penta. Spolu s prokurátormi Marošom Žilinkom a Petrom Šufliarskym mali byť obeťami plánovej vraždy, z ktorej bola obvinená partia obžalovaná aj z vraždy novinára Jána Kuciaka – Tomáš Szabó, Miroslav Marček, Zoltán Andruskó, Alena Zsuzsová.

Portrétová fotografia – Ján Šanta
Ján ŠantaProkurátor Úradu špeciálnej prokuratúry

Na ÚŠP pôsobí od roku 2004. Usvedčil napríklad Mikuláša Varehu z rozsiahlych daňových podvodov pri fiktívnom kšeftovaní s lykožrútom či štepmi jabloní. Dozoroval prípad tunelovania nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia. Podal aj návrh na väzobné stíhanie Mariana Kočnera v spomenutom prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej i v kauze falšovania televíznych zmeniek, v ktorom je Kočner neprávoplatne odsúdený na 19 rokov odňatia slobody spolu s bývalým ministrom hospodárstva Pavlom Ruskom.

Portrétová fotografia – Vasiľ Špirko
Vasiľ ŠpirkoProkurátor Úradu špeciálnej prokuratúry

Na ÚŠP pôsobí od roku 2013, a to na odbore ekonomickej kriminality. Pracoval na trestných činoch riaditeľov rôznych daňových úradov, kauze ruských podnikateľov Salmanovcov. Dozoruje kauzu Tipos či prípad Shark, kde je až 63 osôb, prevažne podnikateľov z východu, obvinených z legalizácie príjmu z trestnej činnosti a trestných činov skrátenia dane a poistného. V kauze daňových podvodov, konkrétne neoprávnených vratiek DPH za desiatky miliónov eur na východe Slovenska, podal trestné oznámenie na niekdajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka a exministra financií či dopravy Jána Počiatka (obaja Smer-SD). Dozoroval aj vyšetrovanie exministra Kaliňáka vo veci kúpy podielu vo firme B. A. Haus od Ladislava Bašternáka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko