Na hlavný obsah

Na úplatkoch vyzbieral 225 miliónov eur, dostal trest smrti

Číňana obvinili aj z bigamie.

Na úplatkoch vyzbieral 225 miliónov eur, dostal trest smrti
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Niekdajšieho šéfa čínskej štátnej spoločnosti China Huarong Asset Management Co. Ltd. v utorok (5. 1.) odsúdili na trest smrti pre prijímanie úplatkov. Bol to jeden z najprísnejších postihov za ekonomickú trestnú činnosť v uplynulých rokoch.

Päťdesiatosemročného Laja Siao-mina súd v Tchien-ťine uznal vinným aj v prípade iných trestných činov vrátane korupcie a bigamie.

Súd v rozhodnutí uviedol, že prihliadal aj na „obzvlášť veľkú“ hodnotu prijatých úplatkov. Tie v jednom prípade prekročili 600 miliónov juanov (viac ako 75 miliónov eur). Počas desaťročí vo významnej funkcii Laj Siao-min celkovo „vyzbieral“ na úplatkoch zhruba 1,79 miliardy juanov (približne 225 miliónov eur).

Odsúdili ho tiež pre spreneveru viac ako 25 miliónov juanov (približne 3,1 milióna eur) patriacich štátu a založenie druhej rodiny v čase, keď bol stále ženatý so svojou prvou manželkou.

„Laj Siao-min konal extrémne protizákonne a chamtivo. Zločiny, ktoré spáchal, sú mimoriadne vážne a podľa zákona musia byť prísne potrestané,“ uvádza sa v rozhodnutí súdu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet