Na hlavný obsah

Nácvik inaugurácie Bidena narušil požiar

Uzavretie Kapitolu po asi hodine a pol odvolali.

Nácvik inaugurácie Bidena narušil požiar
WA 43 Wilmington - Demokratický kandidát na post prezidenta USA Joe Biden reèní o klimatickej zmene lesných požiaroch, ktoré sužujú západ Spojených štátov v pondelok 14. septembra 2020. FOTO TASR/AP Democratic presidential candidate and former Vice President Joe Biden speaks about climate change and wildfires affecting western states, Monday, Sept. 14, 2020, in Wilmington, Del. (AP Photo/Patrick Semansky)

Washingtonský Kapitol, sídlo amerického Kongresu, v pondelok (18. 1.) dočasne uzavreli počas nácviku inaugurácie nového prezidenta Joea Bidena. Stalo sa tak po tom, ako v zariadení pre bezdomovcov vzdialenom jednu míľu od Kapitolu vypukol požiar. Informovala o tom agentúra AP.

Bezpečnostné zložky však neskôr uviedli, že nedošlo k ohrozeniu verejnosti a požiar by nemal predstavovať hrozbu v súvislosti so stredajšou inauguráciou.
Šéf Polície Kapitolu z preventívnych dôvodov nariadil uzavretie oblasti a evakuáciu niektorých účastníkov nácviku. Hasičom sa podarilo požiar uhasiť. Ľudia, ktorí boli prítomní na inaugurácii, uviedli, že príslušníci bezpečnostných kričali: „Toto nie je cvičenie.“

Uzavretie Kapitolu po asi hodine a pol odvolali. Priaznivci odchádzajúceho prezidenta Donalda Trumpa v stredu 6. januára vtrhli do budovy Kongresu a vyvolali nepokoje, počas ktorých zomrelo päť osôb. Obe komory Kongresu v tom čase zasadali s cieľom definitívne potvrdiť Bidenovo volebné víťazstvo.

To vyvolalo obavy v súvislosti s bezpečnosťou počas inaugurácie, píše AP. Ulice v okolí Kapitolu sú uzavreté a v uliciach majú byť prítomné desaťtisíce príslušníkov Národnej gardy a iných bezpečnostných zložiek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet