Na hlavný obsah

Násilne vnikli do Kapitolu aj príslušníci armády. Tvoria skoro pätinu spomedzi obvinených

Špekulovalo sa o nich od začiatku.

Násilne vnikli do Kapitolu aj príslušníci armády. Tvoria skoro pätinu spomedzi obvinených
Na snímke stúpenci amerického prezidenta Donalda Trumpa sa vešajú na budovu Kapitolu vo Washingtone 6. januára 2021. Foto: TASR/AP

Kedysi prisahali, že budú brániť americkú ústavu, 6. januára ale v mene bývalého prezidenta Donalda Trumpa vtrhli do Kapitolu a prerušili schvaľovanie výsledkov volieb. Americký verejnoprávny rozhlas NPR zistil, že takmer pätina ľudí obvinených v súvislosti s nepokojmi v sídle Kongresu má podľa dostupných informácií skúsenosti so službou v armáde Spojených štátov.

Záver vychádza z analýzy armádnych záznamov, dokumentov predložených súdom, správ médií aj profilov na sociálnych sieťach. V súčte informácie nasvedčujú tomu, že najmenej 27 zo 140 dosiaľ obvinených sú buď príslušníci ozbrojených síl, alebo v nich v minulosti pôsobili. NPR podotýka, že podľa amerického úradu pre sčítanie ľudu tvoria armádni veteráni 7% dospelých Američanov.

O značnom zastúpení veteránov či aktívnych členov bezpečnostných zložiek v dave priaznivcov Trumpa, ktorí vtrhli do Kongresu, sa špekulovalo prakticky od samého začiatku. Pôsobenie v armáde USA mala za sebou aj Ashli ​​Babbittová, ktorú pri pokuse o prekonanie barikády zastrelil člen policajného zboru. Bývalá príslušníčka letectva sa vo veku 35 rokov stala jednou z niekoľkých obetí chaotických udalostí. Zraneniam v nemocnici podľahol aj jeden policajt, ​​ďalší tri dni po násilnom proteste spáchal samovraždu.

Medzi obvinenými veteránmi sa značná pozornosť sústredí na 53-ročného Larryho Rendella Brocka, ktorý pri nepokojoch prenikol až do rokovacej sály Senátu, kde bol odfotený vo vojenskej prilbe a veste a s plastovými putami v ruke. Dokumenty predložené federálnemu súdu ukazujú, že Brock na prelome roka v príspevkoch na sociálnej sieti písal o nadchádzajúcej „občianskej vojne“ a o „krádeži“ prezidentských volieb.

„Nachádzame sa teraz pod okupáciou nepriateľských vládnucich síl … Nevidím žiaden rozdiel medzi tým, keď sa skupina Američanov zmocní moci a vlády bez akýchkoľvek ohľadov na ústavu, a okupantskou silou čínskych komunistov, ktorá dosiahne rovnaký cieľ,“ napísal Brock 31. decembra. Pripomenul pritom, že armádna prísaha ukladá americkým vojakom povinnosť brániť ústavu aj pred domácimi nepriateľmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet