Na hlavný obsah

Navaľného zatkli už na letisku. Jeho miesto je v politickej súťaži, reaguje Korčok

Politik sa vrátil do vlasti z liečenia v Nemecku.

Navaľného zatkli už na letisku. Jeho miesto je v politickej súťaži, reaguje Korčok
Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj (zelená bunda) bozkáva manželku Juliju po zadržaní pri pasovej kontrole na moskovskom letisku. Foto: TASR/AP

V súvislosti s návratom ruského opozičného politika Alexeja Navaľného do Ruska zadržala ruská polícia v nedeľu (17. 1.) celkovo 69 osôb vrátane samotného politika. Podľa spravodajského portálu Meduza.io o tom informoval portál OVD-Info, ktorý sa zaoberá monitoringom policajných zákrokov v Rusku.

Spresnil, že v Moskve zadržali 62 osôb, ostatné v Petrohrade. V cele predbežného zadržania strávili noc štyri osoby vrátane Navaľného. Osud 16 zadržaných nie je portálu OVD-Info známy. Medzi zadržanými boli dvaja maloletí a najmenej šiesti novinári, dodal portál OVD-Info.

Proti trom osobám polícia použila neprimeranú silu, pričom dve z nich následne hospitalizovali. Ďalšiemu zadržanému prišlo na policajnej stanici nevoľno a previezli ho sanitkou do nemocnice, dodal portál Meduza.io.

Pôvodná destinácia sa zmenila

Navaľnyj sa v nedeľu vrátil do Ruska z Nemecka, kde sa po pokuse o otrávenie nervovoparalytickou látkou novičok podrobil liečbe. Zadržali ho pri pasovej kontrole na letisku Šeremeťjevo, odkiaľ ho predviedli na policajné oddelenie v moskovskej štvrti Chimki. Lietadlo, ktorým Navaľnyj cestoval, malo pôvodne pristáť na moskovskom letisku Vnukovo.

Na snímke vidieť odklonený let lietadla, na palube ktorého sa Alexej Navaľnyj vrátil do Ruska. Foto: www.flightradar24.com
Foto: www.flightradar24.com

Politikov štáb vyzval jeho priaznivcov, aby ho na letisko prišli privítať. Pri Vnukove sa tak zišlo asi 2 000 ľudí. Tých, ktorí sa zhromaždili na letisku, rozohnala poriadková polícia.

Medzi zadržanými vo Vnukove boli zamestnanci Navaľným založenej protikorupčnej nadácie Ľubov Soboľová a Ruslan Šaveddinov, Navaľného asistent Iľja Pachomov, manažérka Navaľného štábu Anastasija Kadetová, právnik Alexej Molokojedov a opozičný aktivita Konstantin Kotov.

Ako v nedeľu informovala tlačová služba moskovskej pobočky Federálnej služby pre výkon trestu (FSIN), Navaľnyj bol zadržaný po prílete do Moskvy pre vyhýbanie sa povinnosti hlásiť sa na väzenskej inšpekcii, ako mu to ukladajú podmienky stanovené súdom v rámci podmienečného trestu. FSIN spresnila, že o ďalšom konaní v Navaľného kauze rozhodne súd.

Na zatknutie reaguje svet

Prezidentka SR Zuzana Čaputová odsúdila zatykač na Navaľného. „Zadržanie nezlomí tých, ktorí v Rusku veria v slobodu. O politických oponentoch by sa malo diskutovať spravodlivo a otvorene, nemali by byť väznení za svoje názory,“ uviedla Čaputová na sociálnej sieti.

Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nom. SaS) na zatknutie reagoval príspevkom na twitteri.

„S veľkým znepokojením sledujem zadržanie Alexeja Navaľného po jeho návrate domov. Jeho miesto je v slobodnej a bezpečnej politickej súťaži, a nie vo väzbe.“

Ivan Korčok (nom. SaS)
minister zahraničných vecí

„Navaľného zatkli za svoje názory, nie za to, čo je mu formálne kladené za vinu. Ruský režim tým porušuje medzinárodné zmluvy o ľudských právach,“ reagoval český šéf diplomacie Tomáš Petříček.

Rakúska diplomacia vyzýva na okamžité prepustenie Navaľného a úplné a nezávislé vyšetrovanie útoku na jeho život. „Sme hlboko znepokojení, občianska spoločnosť a politická opozícia sú základom všetkých demokratických spoločenstiev,“ píše na twitteri.

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas vyzval na okamžité prepustenie Navaľného. Informovala o tom v pondelok (18. 1.) agentúra DPA. „Alexej Navaľnyj sa po zotavení z vlastnej vôle a s plným vedomím vrátil do Ruska, pretože ho považuje za svoju osobnú a politickú vlasť. To, že ho ruské úrady zadržali okamžite po príchode, je absolútne nepochopiteľné,“ vyhlásil Maas v pondelok ráno.

Rusko musí podľa Maasa na základe svojej ústavy i medzinárodných záväzkov dodržiavať princípy právneho štátu a ochrany občianskych práv svojich obyvateľov. „Tieto princípy sa, samozrejme, týkajú aj Navaľného,“ zdôraznil Maas. „Mal by byť bezodkladne prepustený,“ vyzval.

„Namiesto stíhania Navaľného by Rusko malo vyšetriť, ako je možné, že na ruskej pôde použili chemickú zbraň,“ citovala britského ministra zahraničných vecí Dominica Raaba agentúra Reuters.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo napísal, že je hlboko znepokojený Navaľného zatknutím. „Sebaistí politickí lídri sa neboja konkurenčných názorov a ani sa neuchyľujú k násiliu voči nelegálne zadržaným lídrom opozície,“ uviedol šéf americkej diplomacie na twitteri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet