Na hlavný obsah

Nekupujte lieky proti covidu na základe článkov z internetu, upozorňuje ústav pre kontrolu liečiv

Neeviduje žiadosť o ich registráciu.

Nekupujte lieky proti covidu na základe článkov z internetu, upozorňuje ústav pre kontrolu liečiv
Fotografia z bratislavskej lekárne. Foto: TASR

Liečivá kolchicín a ivermektín nie sú registrované na liečbu ochorenia COVID-19, upozornil Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) v reakcii na správy o ich prínose v boji proti tomuto ochoreniu. „Ak má farmaceutická spoločnosť k dispozícii údaje o prínosoch lieku pri tomto ochorení, môže využiť dve možnosti,“ píše ústav.

Prvým je štandardný registračný proces. Farmaceutická spoločnosť oň môže požiadať Európsku liekovú agentúru (EMA) alebo aj ŠÚKL. Štátny ústav však uviedol, že v súčasnosti takúto žiadosť ani pri jednom liečive neeviduje.

„Alternatívou je aj požiadať o povolenie na terapeutické použitie neregistrovaného lieku. To na Slovensku vydáva Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR,“ píše ďalej ŠÚKL.

Ústav odporúča nekupovať lieky na základe článkov z internetu, ale poradiť sa so svojím lekárom. Pripomína, že aj registrované lieky na ochorenie COVID-19, aj lieky, ktoré sa používajú na základe povolenia MZ SR, sú určené pre hospitalizovaných pacientov, nie však na samoliečbu.

„Ak sa liečite v domácom prostredí, symptomatickú liečbu konzultujte s ošetrujúcim lekárom alebo s lekárnikom,“ uzavrel ŠÚKL.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko