Na hlavný obsah

Nenávisť nie je riešením. Prezidentka Čaputová si uctila obete holokaustu

Holokaust je podľa nej tragédiou všetkých, nie len židov.

Nenávisť nie je riešením. Prezidentka Čaputová si uctila obete holokaustu
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas pietnej spomienky pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu pri Pamätníku obetiam holokaustu na Rybnom námestí. Foto: TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová si v stredu (27. 1.) uctila pamiatku obetí holokaustu. Pri príležitosti 76. výročia oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau položila veniec a kamienok pred pamätník na Rybnom námestí v Bratislave.

„História ukazuje, že nenávisť nie je riešením, iba spôsobuje ďalšie utrpenie. Holokaust bol najväčšou tragédiou v dejinách ľudstva. Dnes uplynulo 76 rokov od oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau a pripomíname si Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu,“ uviedla pri tejto príležitosti na sociálnej sieti.

Prezidentka upozornila, že v tejto súvislosti je dôležité pripomenúť si nielen následky, ale aj príčiny tragédie holokaustu ako šírenie klamstiev, nenávisti a podnecovanie k násiliu. „S takýmito javmi sa, žiaľ, stretávame aj v súčasnosti. Holokaust nie je židovská tragédia, je to tragédia nás všetkých,“ dodala Čaputová.

Miesto, na ktorom je spomínaný Pamätník holokaustu, bolo kedysi dôležitou súčasťou bratislavskej židovskej štvrte. V priestoroch dnešného Rybného námestia stála až do roku 1969 neologická synagóga. Pamätník vybudovaný v roku 1996 má pripomínať 105 000 obetí holokaustu zo Slovenska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko