Na hlavný obsah

Nesúhlasil s jeho postojom k migrácii. Vrah politika Lübckeho dostal doživotie

Odsúdený je známy krajne pravicovými postojmi.

Nesúhlasil s jeho postojom k migrácii. Vrah politika Lübckeho dostal doživotie
Na snímke nemecký neonacista Stephan Ernst, odsúdený v prípade vraždy proimigračného politika Waltera Lübckeho. Foto: TASR/AP

Doživotím vo štvrtok (28. 1.) potrestal súd v Nemecku Stephana Ernsta za predvlaňajšiu vraždu hesenského politika Waltera Lübckeho. Prípad v krajine vyvolal veľké pobúrenie, pretože vražda mala krajne pravicový podtext.

Spolu s Ernstom bol ako jeho komplic pri vražde súdený aj Markus H., ktorého ale súd v tomto bode obžaloby oslobodil. Uložil mu však podmienečný trest v dĺžke poldruha roka za nedovolené ozbrojovanie.

Ernst, ktorý sa k činu priznal a ktorý je známy krajne pravicovými postojmi, v noci na 2. jún 2019 zastrelil prednostu okresného úradu Lübckeho na terase jeho domu v meste Kasseli. Lübcke, ktorý bol členom nemeckej vládnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU), verejne podporoval kancelárku Angelu Merkelovú v jej rozhodnutí z roku 2015 prijať státisíce utečencov. Stal sa tak v krajne pravicovom prostredí nenávidenú osobou.

Doživotie v Nemecku znamená, že odsúdený sa môže z väznice dostať na slobodu najskôr po 15 rokoch. To ale v tomto prípade možné nebude, pretože súd označil Ernstovu vinu za mimoriadne závažnú a vyhradil si právo následnej ochrannej väzby. To je preventívne opatrenie, ktoré nie je považované za trest, pretože slúži k ochrane verejnosti pred mimoriadne nebezpečnými zločincami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet