Na hlavný obsah

Neziskovky pôsobiace v kultúre dostanú podporu od ministerstva

Peniaze by sa k nim mohli dostať už v marci.

Neziskovky pôsobiace v kultúre dostanú podporu od ministerstva
Na snímke ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽaNO) počas tlačovej konferencie ku kompenzačným schémacm v súvislosti s ochorením COVID-19. Foto: TASR

Občianske združenia, neziskové organizácie a nadácie, ktoré dlhodobo pôsobia v kultúre, môžu získať finančnú pomoc od ministerstva kultúry. Rezort im preplatí 20 % ročných prevádzkových nákladov a 80 % medziročného rozdielu v príjmoch z kultúrnej činnosti, ktorý zapríčinila pandémia ochorenia COVID-19.

Finančné zdroje vyrokoval rezort s Ministerstvom financií SR. Možnosť predkladať žiadosti chce ministerstvo kultúry spustiť koncom februára, v ideálnom prípade ráta s tým, že prví úspešní žiadatelia budú mať finančné prostriedky na účtoch v marci.

„Neziskové subjekty majú svoje publikum a všetky zdroje použijú na kultúrne aktivity. Pomôžeme im toto ‚covidové‘ obdobie zvládnuť, aby opäť prinášali publiku a návštevníkom radosť,“ uviedla ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO).

Minister financií Eduard Heger (OĽANO) nepochybuje, že peniaze uvoľnené na tento program pomoci padnú na ‚úrodnú pôdu‘. „Nezisková alebo nezávislá kultúra, ako sa zvykne hovoriť, je súčasťou našej kultúrnosti a v týchto ťažkých časoch musí byť štát tým, o koho sa umelci môžu oprieť,“ dodal minister.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko