Na hlavný obsah

Nitra chce v okrese sprísniť opatrenia. Situácia je vážna, hovorí primátor Hattas

Okres chystá plošné testovanie, tvrdý lockdown nie je vylúčený.

Nitra chce v okrese sprísniť opatrenia. Situácia je vážna, hovorí primátor Hattas
Na snímke poslanec NR SR a primátor Nitry Marek Hattas. Foto: TASR

Okresný krízový štáb v Nitre navrhne ústrednému krízovému štábu sprísnenie opatrení v rámci okresu Nitra. Vyhlásil to v pondelok (4. 1.) primátor mesta Marek Hattas. Navrhuje čo najväčšie obmedzenie práce čo najväčšieho počtu výrobných podnikov, sprístupnenie predškolských zariadení iba pre deti rodičov pracujúcich v kritickej infraštruktúre či zadefinovanie 25 metrov štvorcových na zákazníka v obchodoch. Štáb zároveň chce prijať opatrenie, ktoré by zaväzovalo výrobné prevádzky k pravidelnému testovaniu.

„Situácia v Nitre je naďalej kritická. Za posledných sedem dní sme najhorším okresom na Slovensku,“ povedal Hattas s tým, že okres prirovnal k Orave v časoch, keď bola na tom najhoršie v krajine. Doplnil, že Nitra pripravuje plošné testovanie obyvateľov počas najbližšieho piatka, soboty a nedele (8. 1. – 10. 1.). „Nestačí testovať len v meste, musíme otestovať celý okres. Rokujeme o tom, ako by mal vyzerať priebeh testovania v našom okrese,“ priblížil s tým, že by sa malo testovať na 40 odberných miestach kvalitnejšími antigénovými testami.

V okrese prichádza do úvahy aj tvrdý lockdown. „Potrebujeme zavrieť celý okres. Nestačí, ak zavrieme len mesto,“ povedal Hattas. Pri plošnom testovaní chce zaviesť model, podľa ktorého pokiaľ človek nebude pretestovaný, nebude môcť ísť v okrese Nitra do práce.

Riaditeľ Fakultnej nemocnice Nitra Milan Dubaj prízvukoval, že situácia sa zhoršuje. „Možnosti nitrianskej nemocnice sú na hrane a pravdepodobne nebudú stačiť ani regionálne kapacity. Aktuálne je v nemocnici 195 COVID pozitívnych pacientov, 16 z nich je na pľúcnej ventilácii,“ spresnil s tým, že pri posledných príjmoch presmerovali šesť pacientov do iných nemocníc, 18 prijali. Dubaj tiež dodal, že v nemocnici zomrel v prvý deň nového roka 47-ročný zdravotník, ktorý sa staral o pacientov na COVID oddelení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny