Na hlavný obsah

Nórsko zrušilo arktické vojenské manévre, chce obmedziť šírenie koronavírusu

Cvičenia sa mali zúčastniť aj ďalší členovia NATO.

Nórsko zrušilo arktické vojenské manévre, chce obmedziť šírenie koronavírusu
Na snímke nórski námorníci na palube nórskej vojenskej lode Valkyrien v Baltskom mori. Foto: TASR/AP

Nórsko zrušilo zimné vojenské cvičenie v oblasti Arktídy, ktorého sa na prelome februára a marca mali zúčastniť aj príslušníci armád niektorých krajín NATO. Dôvodom je snaha obmedziť šírenie koronavírusu v krajine, oznámil v utorok (26. 1.) podľa denníka Verdens Gang nórsky minister obrany Frank Bakke-Jensen.

Na cvičení Joint Viking na severe Nórska sa predpokladala účasť 10 000 vojakov, z toho 3 400 zahraničných, uvádza na svojich stránkach nórske ministerstvo obrany. Podľa nórskej televízie NRK mali na cvičenie pricestovať vojaci z USA, Británie, Nemecka a Holandska.

Tri tisícky zahraničných vojakov sú už na mieste. U 41 členov americkej a štyroch členov britskej armády odhalili po prílete nákazu a spoločne so svojimi kolegami ich umiestnili do karantény. Zahraničných vojakov budú teraz postupne posielať späť do svojich domovských krajín. Okrem manévrov Joint Viking sa ruší aj menšie cvičenie Rein 1.

Nórsko, ktoré má takmer 5,4 milióna obyvateľov, od začiatku pandémie eviduje najmenej 61 315 prípadov nákazy a 548 úmrtí pacientov s ochorením COVID-19. V sobotu (23. 1.) pre nákazlivejšiu mutáciu úrady výrazne sprísnili opatrenia v metropole Oslo a okolí. Uzavreli sa reštaurácie, nákupné centrá a ďalšie obchody s výnimkou tých, ktoré predávajú najnutnejšie tovary. Zastavili aj organizované športové aktivity.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet