Na hlavný obsah

Nová technológia dokáže rozoznať identitu človeka aj cez rúško

Takmer stopercentne presné overenie trvá približne sekundu.

Japonská technologická spoločnosť NEC predstavila systém pre rozpoznávanie tvárí, ktorý dokáže identifikovať človeka aj vtedy, keď ju má prekrytú rúškom. Technológia sa zameriava na nezakryté časti tváre – napríklad oči, informoval spravodajský server BBC News.

Firma NEC uviedla, že overenie totožnosti trvá necelú sekundu a dosahuje presnosť 99,9 %. Medzi klientov japonskej spoločnosti patria aerolínie Lufthansa a Swiss International Airlines alebo londýnska metropolitná polícia. Tá vďaka systému porovnáva tváre zachytené v dave s tými, ktoré má na zozname sledovaných osôb.

Spoločnosť NEC uviedla, že systém začala vyvíjať už pred pandémiou ochorenia COVID-19, aby vyšla v ústrety alergikom, ktorí nosili rúška. Pandémia prinútila firmu urýchliť práce na technológii. „Vzhľadom na krízu a dlhotrvajúci núdzový stav potreba takéhoto systému ešte vzrástla, a tak sme túto technológiu uviedli na trh,“ povedal agentúre Reuters predstaviteľ firmy Sinj Takašima.

Podľa spoločnosti NEC môže byť systém využívaný aj pri bezpečnostných vstupoch do budov a testovaný je tiež pre automatické platby v obchode. Cieľom je pritom minimalizovať kontakt ľudí s povrchmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet