Na hlavný obsah

Nový Zéland hlási lokálny prenos koronavírusu. Prvý od konca novembra

V ostrovnej krajine sa potvrdila juhoafrická mutácia.

Nový Zéland hlási lokálny prenos koronavírusu. Prvý od konca novembra
Ľudia čakajú v autách na testovanie na ochorenie COVID-19 v novozélandskom meste Marsden Point. Foto: TASR/AP

Nový Zéland cez víkend ohlásil prvý prípad lokálneho prenosu koronavírusu po viac ako dvoch mesiacoch. U 56-ročnej ženy, ktorá na konci decembra pricestovala z Európy, sa potvrdila prítomnosť juhoafrickej mutácie vírusu. Podľa agentúry AFP úrady oznámili, že žena sa pravdepodobne infikovala na konci povinnej dvojtýždňovej izolácie po prílete do krajiny.

Z karanténneho zariadenia v Aucklande ju prepustili 13. januára po tom, ako mala dvakrát negatívne výsledky testov. O dva dni neskôr však začala pociťovať mierne príznaky ochorenia COVID-19 a jej zdravotný stav sa postupne zhoršoval. Nechala sa teda otestovať znovu a tentoraz už bol výsledok pozitívny.

Pre Nový Zéland ide o prvú infekciu zachytenú mimo cestovateľskú karanténu od vlaňajšieho novembra. Medzi ľuďmi, ktorí boli s infikovanou od konca jej izolácie v kontakte, zatiaľ nikto pozitívny test nemal. Žena medzitým začala domácu karanténu.

„Pôvodom tejto infekcie je juhoafrický variant a veľmi pravdepodobne iný človek, ktorý sa vrátil z cudziny,“ povedal v pondelok (25. 1.) novozélandský minister zdravotníctva Chris Hipkins. Úrady údajne vyšetrovali, či sa v zariadeniach určených pre absolvovanie povinnej 14-dňovej karantény môže koronavírus šíriť cez vetracie a klimatizačné systémy.

Nový Zéland je v boji proti ochoreniu COVID-19 jednou z najúspešnejších krajín rozvinutého sveta. Vďaka prísnym opatreniam a geografickej izolácii sa krajine s približne piatimi miliónmi obyvateľov podarilo v podstate eliminovať komunitné šírenie koronavírusu. Od začiatku pandémie na súostroví odhalili necelých 2 000 prípadov infekcie, úmrtí v spojení s ochorením COVID-19 hlási miestna vláda 25. Smrteľný prípad choroby na Novom Zélande naposledy zaregistrovali v polovici septembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet