Na hlavný obsah

Nula infikovaných tento rok. Vyhrali sme, hlási Tadžikistan

K opatreniam sprvu pristupovali mierne.

Nula infikovaných tento rok. Vyhrali sme, hlási Tadžikistan
Koronavírus v Tadžikistane. Foto: TASR/AP

Stredoázijská krajina Tadžikistan v utorok (26. 1.) vyhlásila, že sa jej podarilo zvládnuť pandémiu koronavírusu a neregistruje nijaké prípady infikovaných ľudí. Informovala o tom agentúra DPA.

„Tadžikistan neeviduje ani jeden prípad nákazy od začiatku januára,“ povedal tamojší prezident Emomali Rachmon v prejave k parlamentu. „Môžeme sebavedomo prehlásiť, že už v krajine nemáme koronavírus. Neznamená to však, že by sme mali byť nezodpovední,“ varoval s tým, že naďalej je dôležité dodržiavať hygienické opatrenia a leteckí cestujúci budú musieť po príchode zo zahraničia podstúpiť dvojtýždňovú karanténu.

Tadžikistan s populáciou deväť miliónov obyvateľov susediaci s Afganistanom je jednou z najchudobnejších krajín regiónu a nedisponuje moderným zdravotníckym vybavením. Počas pandémie COVID-19 čelili autoritárski predstavitelia krajiny kritike za svoj mierny prístup k opatreniam – Tadžikistan bol napríklad jednou z posledných krajín sveta, ktoré zakázali futbalové zápasy.

V Tadžikistane sa koronavírusom podľa údajov spred týždňa nakazilo 13 308 ľudí a 90 osôb ochoreniu podľahlo. Budúci týždeň by sa mali v krajine po deviatich mesiacoch znova otvoriť mešity.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet