Na hlavný obsah

O najvyšší správny súd nemajú sudcovia správneho kolégia záujem

Ministerka Kolíková sa chce s nimi stretnúť.

O najvyšší správny súd nemajú sudcovia správneho kolégia záujem
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Žiaden sudca zo správneho kolégia Najvyššieho súdu (NS) SR nemá záujem prejsť na Najvyšší správny súd (NSS) SR. Na utorkovom (26. 1.) zasadnutí Súdnej rady SR to uviedla jej členka Elena Berthotyová. „Včera mi volal predseda najvyššieho súdu a povedal mi, že o post sudcu najvyššieho správneho súdu nemá záujem ani jeden sudca správneho kolégia,“ povedala Berthotyová o informáciách od Jána Šikutu.

Berthotyová kritizovala, že verejná moc pripravila projekt vytvorenia najvyššieho správneho súdu bez toho, aby spolupracovala so sudcami. „Boja sa nastúpiť na loď, ktorá sa po pár metroch potopí. Celý projekt vznikal za zatvorenými dverami, ako sudcovia správneho kolégia sme sa nemali k tomu možnosť vyjadriť,“ doplnila.

Ministerka Mária Kolíková (Za ľudí) pritom počítala s tým, že základ sudcov, ktorí budú pracovať na najvyššom správnom súde, vytvoria súčasní sudcovia správneho kolégia NS SR, prípadne správni sudcovia krajských súdov. Informoval v decembri Denník N s tým, že zvyšok tímu doplnia odborníkmi z externého prostredia.

Väčšina sudcov správneho kolégia NS SR podľa Berthotyovej považuje za neférové, že o pozíciu na najvyššom správnom súde sa musia uchádzať cez výberové konanie a nebudú naň preradení automaticky. To, že majú s takýmto postupom problém, vyjadrili už počas pripomienkového konania k zákonu o reforme justície.

Ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí) na utorkovom zasadnutí Súdnej rady v tejto súvislosti poznamenala, že sa plánuje so sudcami správneho kolégia NS SR stretnúť vo štvrtok (28. 1.). V správnom kolégiu je aktuálne aktívnych 22 sudcov, na najvyššom správnom súde by malo pracovať 30 sudcov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko