Na hlavný obsah

Objasňovanie smrti Jozefa Chovanca pokračuje aj na pôde Európskeho parlamentu

V prípade sa dlhodobo angažuje slovenskí europoslanci.

Objasňovanie smrti Jozefa Chovanca pokračuje aj na pôde Európskeho parlamentu
Jozef Chovanec zomrel po neprimeranom zásahu belgickej polície. Foto: TASR/AP

Europoslanci v stredu 27. januára vo Výbore pre občianske slobody, spravodlivosť a domáce veci hovorili o posune v prípade smrti slovenského občana Jozefa Chovanca v rukách belgickej polície. Zasadania sa zúčastnil Didier Reynolds, komisár pre spravodlivosť, Catherine DeBolle, výkonná riaditeľka Europolu, Detlef Schröder, výkonný riaditeľ Agentúry Európskej únie pre pre odbornú prípravu v oblasti presadzovania práva a zástupcovia ľudskoprávnych organizácií.

Europoslanec a vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivan Štefanec (KDH) to komentoval ako pokračovanie aktivít europoslancov, ktorí sa v objasnení smrti slovenského občana dlhodobo angažujú. Informoval o tom asistent europoslanca Michal Ďurman.

„Som rád, že sa o prípad zaujímajú aj najvyššie orgány Európskej únie a medzinárodného vyšetrovania. Verím, že naše aktivity prinesú ďalšie posuny a spravodlivosť bude dosiahnutá,“ uzavrel Štefanec.

Jozefa Chovanca zatkli vo februári 2018 na letisku, ktoré leží asi 60 kilometrov od Bruselu. Na palube lietadla sa údajne správal násilne, sotil do letušky, lebo si nemohol sadnúť na ním zvolené sedadlo. Kapitán lietadla odmietol vzlietnuť, kým nezasiahla privolaná letisková polícia.

Spravodajský portál Sme.sk priniesol 20. augusta informáciu o záberoch z letiska v belgickom Charleroi, kde policajtka nad telom občana SR Jozefa Chovanca hajlovala a ďalší policajt mu 16 minút tlačil na hrudník, v dôsledku čoho nakoniec zomrel.

Pozrite si viac v reportáži RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko