Na hlavný obsah

Obvinená sudkyňa Kyselová by mala prísť o funkciu, kým sa neskončí jej trestné stíhanie

Pozastavenie jej funkcie navrhla ministerka Kolíková.

Obvinená sudkyňa Kyselová by mala prísť o funkciu, kým sa neskončí jej trestné stíhanie
Na ilustračnej snímke príslušník NAKA. Foto: TASR

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) podala návrh na dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudkyne Evy Kyselovej. Bývalú šéfku Krajského súdu v Žiline vyšetruje špeciálna prokuratúra, zadržaná a obvinená bola v rámci akcie Plevel.

Voči sudkyni vzniesol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Generálnej prokuratúry SR 20. januára obvinenie zo zločinu prijímania úplatku spolupáchateľstvom a zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, pričom ide o úmyselné trestné činy.

„Preto ministerka spravodlivosti navrhuje, aby disciplinárny senát vydal rozhodnutie, ktorým Eve Kyselovej dočasne pozastaví výkon funkcie sudcu, a to až do právoplatného skončenia trestného stíhania,“ vysvetlil rezort spravodlivosti.

Aktuálne bývalú predsedníčku Krajského súdu v Žiline vyšetrujú vo väzbe, o jej korupčnej činnosti údajne začal vypovedať bývalý žilinský sudca Pavol Polka. Pezinský Špecializovaný trestný súd sa minulý týždeň stotožnil s obavami prokurátora, že Kyselová by mohla ovplyvňovať svedkov a mariť vyšetrovanie a potvrdil pre ňu kolúznu väzbu.

Národná kriminálna agentúra si pre Kyselovú v januári prišla už druhýkrát. Zadržali ju v rámci akcie Plevel aj v septembri, táto akcia súvisela s korupčnou trestnou činnosťou na žilinských súdoch a zadržaných bolo vtedy 11 osôb. Po zasadnutí pléna Ústavného súdu SR krátko na to Kyselovú prepustili bez obvinenia na slobodu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko