Na hlavný obsah

Obvinení z útokov na letisku v Bruseli sa postavia pred súd

Za vraždy im hrozia najprísnejšie tresty.

Obvinení z útokov na letisku v Bruseli sa postavia pred súd
Na archívnej snímke je Nidhi Chaphekarová (vpravo), 40-ročná letuška leteckej spoločnosti Jet Airways pochádzajúca z Bombaja a neznáma žena sedia zranené po teroristickom útoku na letisku v Bruseli 22. marca 2016. Foto: TASR/AP

Desať ľudí sa musí postaviť pred súd v súvislosti so samovražednými útokmi, ktoré si v roku 2016 v Bruseli vyžiadali 32 mŕtvych. Nariadenie oznámila federálna prokuratúra s tým, že obvinenia voči trom ďalším podozrivým by mali zrušiť.

Medzi obvinenými, ktorých čaká proces, sú aj Salah Abdeslam, jediný preživší podozrivý z teroristických útokov v Paríži z novembra 2015, či Mohamed Abrini, Bruselčan, ktorý odišiel z letiska Zaventem po tom, čo jeho výbušniny neexplodovali.

Prokurátori tento rok požiadali, aby všetkých 13 podozrivých súdil trestný súd pre najvážnejšie tresty, a to pre obvinenia z vrážd a pokusov o vraždy v teroristickom kontexte a tiež za členstvo v teroristickej skupine.

Prokuratúra sa napokon rozhodla, že postúpi súdu 10 obvinených ľudí a mal by sa s nimi uskutočniť len jeden proces. Prípadom sa teraz bude zaoberať odvolací súd, predpokladá sa, že proces začne na jeseň.

Abdeslama zadržali v Bruseli 18. marca 2016 a jeho zatknutie mohlo vyvolať urýchlenie plánov bunky extrémistickej skupiny Islamský štát s útokmi v Belgicku. O štyri dni neskôr samovražední atentátnici odpálili výbušniny na bruselskom letisku a v metre počas rannej špičky. Telesnú a duševnú traumu utrpelo počas bruselských útokov zhruba 900 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet