Na hlavný obsah

Očkovanie v Brazílii sa začalo s oneskorením, predchádzal mu politický boj

Prezident Bolsonaro sa o vakcíne vyjadruje pohŕdavo.

Očkovanie v Brazílii sa začalo s oneskorením, predchádzal mu politický boj
Na snímke zdravotníčka očkuje staršiu ženu proti ochoreniu COVID-19 čínskou vakcínou CoronaVac v nemocnici Hospital das Clinicas v brazílskom Sao Paule 17. januára 2021. Foto: TASR/AP

V Brazílii sa v nedeľu (17. 1.) začalo očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Stalo sa tak hneď po tom, ako regulačný úrad Anvisa vydal povolenie pre núdzové použitie vakcín od britsko-švédskej farmaceutickej spoločnosti AstraZeneca a od čínskej firmy SinoVac (vakcína CoronaVac).

Ako prvú Brazílčanku zaočkovali 54-ročnú zdravotnú sestru v meste Sao Paulo. Dávku dostala v priamom televíznom prenose v prítomnosti Joaa Doriu, guvernéra štátu Sao Paulo.

Očkovať začali čínskou vakcínou

Na začiatku očkovacej kampane je však v Brazílii k dispozícii iba menej účinná vakcína CoronaVac vyvinutá v spolupráci s brazílskym výskumným ústavom Butantan.

Začiatku očkovania predchádzal v Brazílii politický boj, pretože prezident Jair Bolsonaro sa o očkovaní vyjadruje pohŕdavo a dokonca zastavil ministra zdravotníctva, keď chcel kúpiť dávky vakcíny SinoVac. Joao Doria, ktorému sa podarilo zazmluvniť šesť miliónov dávok vakcíny, je považovaný za najdôležitejšieho politického oponenta Bolsonara.

V Brazílii pribudlo za posledných 24 hodín 33 040 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a 551 úmrtí. Počet úmrtí tak bol prvýkrát po šiestich dňoch nižší ako 1 000, informovalo v nedeľu ministerstvo zdravotníctva.

Táto juhoamerická krajina od začiatku pandémie zaregistrovala 8 488 099 prípadov nákazy a oficiálny počet obetí dosiahol 209 847, čo sú najhoršie údaje na svete po USA a Indii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet