Na hlavný obsah

OĽANO stiahlo z rokovania kontroverznú novelu o okresných úradoch

Žiadali to odborári či Juraj Šeliga.

OĽANO stiahlo z rokovania kontroverznú novelu o okresných úradoch
Na snímke vľavo minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) a druhý sprava minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO). Foto: TASR

Poslanci Národnej rady (NR) SR za OĽANO stiahli z rokovania parlamentu návrh legislatívy, ktorý má umožniť odvolanie a vymenovanie vedúcich odborov 72 okresných úradov (OÚ) na návrh príslušného ministra alebo predsedu ostatného ústredného orgánu štátnej správy. Uviedol to Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽANO. Predkladatelia chcú ešte doladiť detaily tak, „aby bol jasný zámer, ktorým je odpolitizovanie štátnej správy a transparentný výber štátnych zamestnancov“.

Zmeny navrhovali poslanci za OĽANO Lukáš Kyselica, Peter Kremský a Jana Majorová Garstková v novele zákona o organizácii miestnej štátnej správy, ktorou sa mení aj zákon o štátnej službe. Návrh odôvodňovali potrebou dať šancu novej generácii úradníkov, „ktorá rozumie zmene, ktorú táto vláda prináša, a stotožňuje sa so smerovaním a cieľmi, ktoré chce vláda v tejto oblasti dosiahnuť“.

Vládny kabinet premiéra Igora Matoviča dosiaľ vymenil väčšinu prednostov OÚ. Ľudí na post prednostov vyberalo OĽANO, vysvetľovali to tým, že okresné úrady sú v gescii ministra vnútra Romana Mikulca, ktorý je nominantom hnutia. Premiér avizoval, že politicky nominovaný bude len prednosta úradu, pričom ostatní pracovníci sa majú vyberať podľa odbornosti.

Stiahnutie novely žiadala Konfederácia odborových zväzov SR, podľa ktorej návrh centralizuje riadenie, upevňuje mocenské postavenie štátu a je v rozpore s programovým vyhlásením vlády. Odborári sa tiež obávali politického kádrovania. Stiahnuť novelu žiadal aj podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí), ktorý chce o tejto téme diskutovať v koalícii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko