Na hlavný obsah

Osadu v Sačurove opätovne pretestujú. Dodržiavanie karantény je nereálne, myslí si starosta

Infikovaných je len niekoľko, izolovať ich je ale problém.

Osadu v Sačurove opätovne pretestujú. Dodržiavanie karantény je nereálne, myslí si starosta
Na snímke odberové miesto v Základnej škole I.Krasku v rómskej osade v Trebišove počas celoplošného skríningového testovania. Foto: TASR

V súvislosti s výskytom ochorenia COVID-19 medzi obyvateľmi rómskej osady v obci Sačurov v okrese Vranov nad Topľou rozhodol obecný krízový štáb o opätovnom plošnom pretestovaní jej obyvateľov. Úplné uzatvorenie osady nepovažuje starosta obce Peter Barát za potrebné, keďže spomedzi jej 800 obyvateľov sa koronavírus potvrdil u piatich z nich, uviedol.

S policajným zborom sme sa dohodli, že obyvateľov osady budú kontrolovať, keď budú chcieť ísť mimo nej, rovnako, ako teraz polícia kontroluje akýchkoľvek iných občanov,“ ozrejmil aktuálny prístup samosprávy k nariadeniam vydaným pre obec regionálnou hygieničkou. Podľa Barátových slov je nemožné nielen zabezpečiť v komunite dodržiavanie karantény, ale tiež dezinfekciu osady.

Obyvatelia osady žijú v dvoch bytových domoch zo 70. rokov 20. storočia, ktoré sa nachádzajú v „dezolátnom stave“, ďalší v približne 70 chatrčiach „nalepených jedna na druhú“. „Izolácia je tam doslova minimálna. Ak by boli pozitívni z jednej rodiny, to by sa ešte dalo zariadiť, ale sú roztrúsení po celej osade. Dezinfikovať celú osadu je neuskutočniteľné,“ doplnil.

Na základe rozhodnutia obecného krízového štábu, ktorý zasadal v utorok 26. januára, plánujú nasledujúci víkend (30. – 31. 1.) pretestovať všetkých obyvateľov osady starších ako desať rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko