Na hlavný obsah

OSN zriadila nový tábor pre utečencov z Etiópskeho štátu Tigraj, boje v oblasti neutíchli

Desaťtisíce ľudí utiekli do susedného Sudánu.

OSN zriadila nový tábor pre utečencov z Etiópskeho štátu Tigraj, boje v oblasti neutíchli
Muži, ktorí utiekli z Etiópie pred konfliktom v štáte Tigraj sledujú televíziu v utečeneckom tábore na východe Sudánu. Foto: SITA/AP

Organizácia Spojených národov v utorok (5. 1.) oznámila, že časť z viac ako 56 000 etiópskych utečencov v Sudáne začala presúvať do novootvoreného tábora Tunaydbah. Existujúce zariadenie pre utečencov v lokalite Um Raquba je totiž takmer plné, informovala agentúra AFP.

Úrad vysokého komisára pre utečencov (UNHCR) spresnil, že v tábore Tunaydbah sú postavené stany pre asi 5 000 utečencov. Ďalšie stany a prístrešky budú pripravené v priebehu niekoľkých dní. UNHCR dodal, že od Nového roku ušlo z Etiópie do oblasti na východe susedného Sudánu asi 800 ďalších utečencov.

Prichádzajúci utečenci vypovedajú, že sa vo svojej vlasti ocitli v centre konfliktu a pre pretrvávajúce násilnosti nebolo možné danú oblasť opustiť.

Uviedli tiež, že zažili rôzne nebezpečné situácie vrátane rabovania svojich domov, násilného náboru mužov a chlapcov do ozbrojených zložiek či sexuálne násilie voči ženám a dievčatám.

Podľa hovorcu UNHCR Andrej Mahecica viac ako 30 percent utečencov z Etiópie sú vo veku do 18 rokov a asi päť percent utečencov sú osoby nad 60 rokov.

Boje napriek politickým vyhláseniam pokračujú

Politická a humanitárna kríza sa v etiópskom štáte Tigraj vystupňovala, keď etiópsky premiér Abiy Ahmed začiatkom novembra nariadil, aby etiópska armáda spustila operáciu proti jednotkám Tigrajského ľudovo-oslobodzovacieho frontu (TPLF), ktorý bol  v Etiópii dominantnou politickou silou takmer tri desaťročia.

Keď sa moci v krajine v roku 2018 ujal Abiy, snažil sa obmedziť vplyv TPLF, čo však malo za následok politickú krízu. Tá vyvrcholila v septembri minulého roku, keď sa v štáte Tigraj napriek nesúhlasu federálnej vlády konali regionálne voľby.

V snahe riešiť túto krízu Abiy nariadil vojenskú operáciu proti protivládnym vzbúrencom. Víťazstvo v nej oznámil 28. novembra. TPLF však deklaroval, že je odhodlaný bojovať aj ďalej. OSN a ďalšie humanitárne agentúry tvrdia, že boje v oblasti stále pokračujú.

V tejto situácii Mahecic upozornil, že na prevádzku utečeneckých táborov v oblasti konfliktu sú potrebné ďalšie finančné prostriedky, najmä v súvislosti s obdobím dažďov, ktoré by sa malo začať v máji.

Štáty tohto regiónu Afriky v reakcii na dianie a kritickú humanitárnu situáciu v etiópskom štáte Tigraj prisľúbili UNHCR finančnú pomoc vo výške asi 40 miliónov dolárov, čo však reálne potreby pokryje iba na 37 percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet