Na hlavný obsah

Paríž za príliš veľa žien vo vedúcich funkciách pykať nebude

Mesto si pokutu vyslúžilo za konanie z roku 2018.

Paríž za príliš veľa žien vo vedúcich funkciách pykať nebude
Na snímke zľava parížska starostka Anne Hidalgová a dominanta mesta, Eiffelova veža. Foto: TASR/ AP/ koláž RTVS

Paríž nemusí zaplatiť pokutu 90 000 eur za nedodržanie rovnosti medzi mužmi a ženami vo vedúcich funkciách, kam mesto vymenovalo príliš veľa žien. Oznámila to v stredu (27. 1.) francúzska ministerka pre štátnu správu Amélie de Montchalinová, píše agentúra AFP.

Ministerka ubezpečila starostku Paríža Anne Hidalgovú, že pokutu platiť nemusí a vyzvala ju, aby peniaze použila na udržanie „tejto pozitívnej dynamiky“.

„Sme radi, že sa od nás tých 90 000 eur nevyžaduje,“ reagovala Hidalgová. Mesto podľa nej čiastku venuje organizácii Národná federácia solidarity so ženami, ktorá, okrem iného, prevádzkuje linku pre ženy, ktoré sa stali obeťami domáceho násilia.

Už zrušenú pokutu si pôvodne Paríž vyslúžil za rok 2018, kedy ženy obsadili 11 z vtedy 16 ponúkaných vedúcich pozícií, teda 69 percent. Vo Francúzsku vtedy platilo nariadenie, podľa ktorého musia byť muži aj ženy zastúpení minimálne zo 40 percent. Hidalgová postup obhajovala s tým, že Paríž len doháňal nepomer, ktorý panuje v štátnej správe.

Pôvodný zákon z roku 2013 zmenila novela z augusta 2019 a ak by Paríž menoval viac žien dnes, nič by mestu nehrozilo. Podľa novej úpravy pri jednom vymenovaní môže prevažovať jedno pohlavie, pokiaľ zostane zachovaná celková rovnováha medzi mužmi a ženami vo vedúcich pozíciách pre daný úrad alebo mesto. V Paríži ženy zastávajú 47 percent vedúcich pozícií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet