Na hlavný obsah

Pekári označili pripravovanú novelu za likvidačnú pre domácich výrobcov

Novela by zrušila zákaz predaja pod výrobné náklady.

Pekári označili pripravovanú novelu za likvidačnú pre domácich výrobcov
Najväčšia slovenská pekáreň pod jednou strechou Vamex v Košiciach, ktorá zásobuje svojím pečivom takmer polovicu Slovenska. Foto: TASR

Schválenie vládnej novely zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami by znamenalo úplnú likvidáciu domácej výroby potravín. Zhoduje sa na tom Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC), ktorý v pondelok (25. 1.) otvoreným listom vyzval poslancov, aby nepodporili zmeny v novele. Zväz považuje za problém, že s nimi agrorezort úpravy vôbec nekonzultoval.

Predložená novela ruší nedávno zavedený zákaz predaja pod výrobné náklady a túto nekalú praktiku nepovažuje za neprimeranú podmienku.

„V praxi by poslanci novelou znova umožnili, aby dodávatelia základnej potraviny – chleba a pečiva, ale aj ďalší slovenskí výrobcovia potravín, boli nútení akceptovať akúkoľvek požiadavku reťazcov na predajnú cenu. Aj keď by bola pod výrobné náklady a každou dodávkou tovaru by vytvárali stratu. Existenčne sme totiž v súčasnosti, aj pre pandémiu, takmer úplne závislí na využívaní predaja cez siete reťazcov, ktoré zabezpečujú predaj cez 80 % potravín,“ ozrejmila predsedníčka predstavenstva SZPCC Tatiana Lopuchová.

Príspevky na jubileá obchodných reťazcov

Zväz tvrdí, že domáci výrobcovia sa roky stretávajú s nekalými praktikami obchodných reťazcov a ich nemorálnymi požiadavkami. Okrem iných má ísť o povinné finančné príspevky na jubileá obchodných reťazcov či zamestnávanie pracovníkov, ktorí v skutočnosti pracovali priamo v prevádzkach obchodných reťazcov. Uvádzajú, že zákon z roku 2019 priniesol slovenským výrobcom potravín konečne rovnoprávne postavenie.

Schválenie novely by podľa SZPCC ohrozilo posledných malých výrobcov a predajcov regionálnych potravín, malých nezávislých predajní potravín, večierok, bistier, podnikových predajní chleba a pečiva, mäsiarstiev a ďalších.

„Obchodné reťazce totiž disponujú takou ekonomickou silou, že využitím predaja potravín pod nákupné ceny, teda zámerne nereálne nízkymi cenami, by ľahko zlikvidovali akéhokoľvek menšieho výrobcu či predajcu v regióne. Následne by sa stali obyvatelia regiónov úplne závislí od ich cenovej politiky a zvýšených cien, keďže by v regiónoch úplne zničili konkurenciu,“ podčiarkol výkonný riaditeľ SZPCC Milan Lapšanský.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika