Na hlavný obsah

Pentagón zrušil svoje rozhodnutie, lietadlová loď ostáva pri iránskych brehoch

Ako dôvod uviedol hrozbu útoku.

Pentagón zrušil svoje rozhodnutie, lietadlová loď ostáva pri iránskych brehoch
Na archívnej snímke zo 7. septembra 2020, ktorú poskytlo americké námorníctvo, americká lietadlová loď USS Nimitz.

Spojené štáty v nedeľu (3. 1.) zrušili rozhodnutie stiahnuť americkú lietadlovú loď USS Nimitz z Perzského zálivu, a to z dôvodu hrozby útoku iránskych síl. V pondelok 4. januára o tom informovala agentúra AFP s odvolaním sa na americký Pentagón.

„Vzhľadom na nedávne hrozby zo strany iránskych vodcov proti prezidentovi (Donaldovi) Trumpovi a ďalším predstaviteľom americkej vlády som nariadil USS Nimitz, aby zastavila svoj rutinný presun,“ uviedol v nedeľu úradujúci minister obrany USA Christopher C. Miller. Zrušil tým svoj príkaz z 31. decembra, kedy posádke lietadlovej lode, ktorá pôsobila v Perzskom zálive od novembra, nariadil návrat domov.

Americký denník The New York Times vtedy napísal, že návrat USS Nimitz signalizuje, že odchádzajúca vláda Donalda Trumpa sa snaží o zmiernenie napätia medzi USA a Iránom.

Výročie útoku na Solejmáního

Miller neposkytol bližšie informácie o údajnej hrozbe útoku zo strany islamskej republiky.

Nedeľňajšie vyhlásenie Pentagónu prišlo presne rok po útoku amerického bezpilotného lietadla v irackom hlavnom meste Bagdad, pri ktorom zahynul vplyvný iránsky veliteľ Kásem Solejmání a jeho iracký spojenec abú Mahdí al-Muhandis.

Na snímke tlačenica na pohrebe Kásema Solejmáního.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Výročie ich zabitia pri útoku neďaleko bagdadského letiska z 3. januára 2020, ktorý dostal úhlavných nepriateľov USA a Irán na pokraj vojny, si pripomenuli aj ľudia v Iráne, no tiež Sýrii, Libanone, Jemene i iných krajinách.

Maximálny tlak USA

Generálmajor Solejmání (62), veliteľ zahraničných operácií iránskych Revolučných gárd, bol považovaný za jedného z najvplyvnejších iránskych lídrov, ktorého autorita siahala do Iraku, Sýrie a ďalších častí Blízkeho východu.

Al-Muhandis bol zástupcom veliteľa irackých Jednotiek ľudovej mobilizácie (PMU), zastrešujúcej organizácie desiatok šiitskych milícií, podporovanej Iránom.

Napätie medzi Washingtonom a Teheránom sa stupňuje, odkedy Trump v roku 2018 stiahol USA z tzv. jadrovej dohody svetových veľmocí s Iránom a obnovil sankcie voči islamskej republike, čo jeho vláda označila za stratégiu „maximálneho tlaku“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet