Na hlavný obsah

Po takmer 70 rokoch mali v USA popraviť ženu. Súd to odložil

Nebola zdravotne spôsobilá na popravu.

Po takmer 70 rokoch mali v USA popraviť ženu. Súd to odložil
Na nedatovanej snímke pózuje Lisa Montgomeryová. Foto: TASR/AP

Americký súd zastavil popravu Lisy Montgomeryovej, jedinej väzenkyne odsúdenej na smrť, ktorú mali v utorok (12. 1.) vykonať federálne úrady, informovala agentúra AP. Poprava sa mala uskutočniť vo federálnom väzení v Terre Haute v štáte Indiana, a to prvý raz za takmer 70 rokov.

Trestankyňu Montgomeryovú (52) mali popraviť smrtiacou injekciou. Sudca Patrick Hanlon však v pondelok večer popravu odložil. Zdôvodnil to zlým psychickým zdravím Montgomeryovej. Súhlasil s tým aj federálny odvolací súd.

Montgomeryovej právni zástupcovia argumentovali, že ich klientka je mentálne nespôsobilá na popravu a uviedli, že má poškodený mozog, pričom trpí duševnými chorobami, keďže v detstve bola často sexuálne zneužívaná.

Lisa Montgomeryová v roku 2004 najprv s pomocou povrazu uškrtila 23-ročnú Bobbie Jo Stinnettovú v ôsmom mesiaci tehotenstva a potom jej z tela vyrezala dievčatko, s ktorým ušla a tvrdila, že ide o jej vlastné dieťa. Zatkli ju na druhý deň. V roku 2007 ju odsúdili na trest smrti.

Montgomeryová so Stinnettovou nadviazala kontakt prostredníctvom internetu a stretla sa s ňou pod zámienkou, že chce od nej kúpiť psa. V súčasnosti už 16-ročné dievča brutálne zavraždenej ženy žije so svojím otcom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet