Na hlavný obsah

Po zemetrasení v Chorvátsku našli v domoch guľomety aj raketomet

Polícia zhromaždila množstvo zbraní z vojny.

Po zemetrasení v Chorvátsku našli v domoch guľomety aj raketomet
Zemetrasenie v Chorvátsku spôsobilo veľké škody na budovách. Foto: TASR/AP

Silné zemetrasenie v centrálnej časti Chorvátska odhalilo veľké množstvo výzbroje, ktorú ľudia ukrývali od vojny v deväťdesiatych rokoch. Zbrane aj s muníciou sa našli pri prehľadávaní zničených domov. Informovala o tom chorvátska televízia HRT.

Zemetrasenie, ktoré si v závere uplynulého roka vyžiadalo sedem životov, spôsobilo značné škody na obytných budovách. V Sisacko-moslavinskej župe, ktorá leží juhovýchodne od Záhrebu a bola zemetrasením najviac postihnutou oblasťou, je aktuálne registrovaných 34 429 poškodených bytových objektov. Preskúmali ich doteraz 21 392. Župné úrady uvádzajú, že takmer tritisíc bytových jednotiek je neobývateľných. Časť obyvateľov je doposiaľ bez ubytovania.  

Výbušniny na povalách a v pivniciach

V prvých dňoch po zemetrasení z domov a bytov vynášali najdôležitejšie veci, nábytok a drahé veci. Podľa polície zhromaždili aj množstvo zbraní. Zo záberov reportáže televízie HRT je zrejmé, že ide o najrôznejšie strelné zbrane, vrátane desiatok loveckých i útočných pušiek, o množstvo streliva a munície, ako sú ručné alebo mínometné granáty. Vidieť je aj guľomet alebo ručný raketomet. Policajný hovorca uviedol, že zbrane našli na rôznych miestach, najmä však na povalách a v pivniciach domov.

Rozpad bývalej Juhoslávie, pri ktorom Chorvátsko vyhlásilo v júni 1991 nezávislosť, sprevádzalo niekoľko vojenských konfliktov. V Chorvátsku boje prepukli už v roku 1991, vojna sa skončila v lete 1995 úplným víťazstvom chorvátskych ozbrojených síl.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet