Na hlavný obsah

Pochybné financovanie športu? Talianom na OH hrozí ruský scenár

Môžu prísť aj o organizáciu olympiády v roku 2026.

Pochybné financovanie športu? Talianom na OH hrozí ruský scenár
Členovia delegácie Miláno - Cortina v Taliansku, kandidátnych miest na ZOH 2026, oslavujú po tom ako sa stali víťazmi voľby dejiska ZOH 2026. Foto: TASR/AP

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) zvažuje prísny trest pre krajinu z Apeninského polostrova pre spor vo financovaní športu. Talianom hrozí, že na olympijských hrách v Tokiu nebudú môcť štartovať pod vlastnou vlajkou a nezaznie ani ich štátna hymna v prípade zisku zlatých medailí.

Počas najbližších dvoch rokov si trest v spomenutej podobe musia odpykať športovci Ruska, tí však trpia za manipuláciu so vzorkami v antidopingovom laboratóriu v Moskve.

MOV vyhodnocuje, či a v akej miere dochádza k zásahom do športu zo strany talianskej vlády. Problém spočíva v tom, že do roku 2019 o rozdeľovaní prostriedkov rozhodoval Taliansky olympijský výbor (CONI), talianska vláda však zriadila novú organizáciu „Sport e Salute“ a financie teraz prideľuje tento orgán.

V podobnej situácii sa v roku 2016 ocitli športovci z Kuvajtu, ktorí na OH v Riu de Janeiro štartovali pod olympijskou vlajkou ako „Nezávislí olympijskí športovci“. Na ZOH 2018 zase Rusi štartovali ako „Olympijskí športovci z Ruska“.

MOV už talianskej vláde adresoval dva listy, prezident MOV Thomas Bach v nich premiéra Talianska Giuseppeho Conteho upozornil na skôr uvedené skutočnosti. „Talianska vláda ďalej neumožňuje CONI plniť si svoju úlohu v plnom rozsahu. CONI je pritom plnohodnotný člen MOV a postupuje v súlade s Olympijskou chartou,“ informoval Bach. Dodal tiež, že za extrémnych podmienok môže Taliansko prísť o organizáciu ZOH 2026 v Miláne a Cortine d’Ampezzo.

Taliansky minister športu Vincenzo Spadafora ešte v novembri 2020 Bachovi odpísal, že talianska vláda vykoná reformy tak, aby mal CONI zabezpečenú autonómiu podľa diktátu Olympijskej charty. MOV môže už v stredu (27. 1.) na rokovaní výkonného výboru Talianom dočasne pozastaviť činnosť, ktorú potom môže uvoľniť, ak Taliani zabezpečia dostatok autonómie pre CONI.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport