Na hlavný obsah

Podnikatelia na poľskej strane Tatier sú rozhnevaní, otvoria reštaurácie aj vleky

Tvrdia, že ľudia umierajú v dôsledku opatrení.

Podnikatelia na poľskej strane Tatier sú rozhnevaní, otvoria reštaurácie aj vleky
Účastníci protestov proti pandemickým opatreniam v poľskej Varšave 19. decembra 2020. Foto: SITA/AP

Niektorí podnikatelia z poľskej strany Tatier, ktorí sú rozhnevaní pre opatrenia súvisiace s pandémiou ochorenia COVID-19 varujú, že od budúceho pondelka (12. 1.) otvoria svoje reštaurácie, penzióny či vleky. Vláda pritom v pondelok (11. 1.) predĺžila platnosť nariadení až do konca mesiaca. Na základe nich majú byť všetky takéto prevádzky zatvorené.

Na znak protestu proti reštrikciám sa aktivisti oblečení v tradičných krojoch a s pochodňami v rukách stretli v pondelok (11. 1.) večer v Zakopanom. „Ukončíme toto šialenstvo. Jeho cieľom je zničiť Poľsko, zničiť strednú triedu a malé a stredné podniky a zabiť niekoľko stoviek ľudí denne,“ povedal podľa agentúry Reuters Sebastian Piton, šéf iniciatívy Horalské veto.

Poľské médiá uvádzajú, že tento muž o nákaze koronavírusom hovorí ako o „ľahkej a prijemnej chorobe“ a tvrdí, že ľudia umierajú v dôsledku opatrení prijatých v snahe zastaviť šírenie infekcie. Piton na štvrtok (14. 1.) plánuje zvolať tlačovú konferenciu, na ktorej oznámi otvorenie podnikov v horských turistických oblastiach.

„My tiež čakáme na otvorenie tohto odvetvia, ale jedna vec musí byť istá: nikto nepredlžuje obmedzenia len preto, že sa mu práve chce,“ povedal v utorok (12. 1.) Jaroslaw Fogiel z vládnucej strany Právo a spravodlivosť. Vicepremiér Jaroslaw Gowin v pondelok (11. 1.) oznámil, že do horských obcí vláda pošle podporu vo výške miliardy zlotých (asi 220, 8 milióna eur).

Agentúra Reuters pripomína, že časti poľských podnikateľov dochádza trpezlivosť s protipandemickými opatreniami. Zväz poľských zamestnávateľov v obchode a službách uvažuje o tom, že pre reštrikcie podá na vládu žalobu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet