Na hlavný obsah

Podpaľovanie áut, hádzanie kameňov na políciu. V Holandsku protestovali proti opatreniam

Premiér Rutte odsúdil násilnosti.

Podpaľovanie áut, hádzanie kameňov na políciu. V Holandsku protestovali proti opatreniam
a videosnímke horiace mobilné testovacie miesto na ochorenie COVID-19, ktoré podpálili mladíci protestujúci proti sprísneným epidemiologickým opatreniam a novému zákazu vychádzania v meste Urk. Foto: TASR/AP

Sprísnené epidemické opatrenia a nový zákaz vychádzania vyvolali násilné protesty vo viacerých holandských mestách. Krátko pred začiatkom zákazu nočného vychádzania od 21.00 h došlo v nedeľu (24. 1.) k výtržnostiam v najmenej desiatich mestách v krajine, oznámila polícia. Jej príslušníci zadržali po celej krajine viac ako 200 osôb, informovala v noci na pondelok agentúra DPA.

Protestujúci hádzali do policajtov petardy a kamene, v Haagu podpálili viacero áut. V provincii Limbursko na juhovýchode krajiny povolali na pomoc vojenskú políciu. V meste Enschede pri nemeckej hranici sa terčom výtržníkov hádžucich kamene stala nemocnica. Vo väčšine týchto miest nastal podľa hlásení pohotovostných zložiek pokoj až okolo polnoci.

„Je to neprípustné,“ povedal holandský premiér Mark Rutte. „Nemá to nič spoločné s protestovaním, toto je kriminálne násilie, a tak k tomu aj budeme pristupovať,“ zdôraznil. „Moje mesto plače a ja tiež,“ vyjadril sa v nedeľu večer starosta Eindhovenu John Jorritsma. Výtržníkov označil za „spodinu na Zemi“ a dodal: „Obávam sa, že keď pôjdeme ďalej touto cestou, dospejeme k občianskej vojne.“ Ministerka pre rozvojovú spoluprácu Sigrid Kaagová dodala, že tento čin sa nedá ospravedlniť. „Toto je násilie a ja dúfam, že polícia vypátra všetkých týchto ľudí a padnú tvrdé tresty.“

Polícia už predtým v Amsterdame a Eindhovene ukončila nepovolené demonštrácie vodnými delami. Proti krízovým opatreniam podľa nej protestovali stovky demonštrantov, ktorí napádali policajtov. Z Eindhovenu, kde zadržali vyše 30 ľudí, hlásili aj vyplienené obchody a podpaľačstvo. V Amsterdame zadržali asi 170 osôb.

Násilnosti v Holandsku sú najhoršími od vypuknutia pandémie nového koronavírusu, píše AP. V Amsterdame sa nepovolený protest konal už druhú nedeľu za sebou. Nové násilnosti prišli len deň po výtržnostiach v meste Urk na severozápade Holandska, kde mladíci protestujúci proti reštrikciám podpálili v sobotu neskoro večer mobilné testovacie miesto a do policajtov hádzali petardy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet