Na hlavný obsah

Pompeo vyzval na prepustenie hongkonských aktivistov, Číne pohrozil sankciami

Čínska polícia zadržala desiatky prodemokratických aktivistov.

Pompeo vyzval na prepustenie hongkonských aktivistov, Číne pohrozil sankciami
Medzi 50 zadržanými je aj bývalý profesor práva Benny Tai, významná osobnosť hongkonskej prodemokratickej scény. Foto: SITA/AP

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo vo štvrtok (7. 1.) pohrozil uvalením sankcií na čínskych predstaviteľov, ktorí sa podieľali na stredajšom (6. 1.) zatknutí piatich desiatok hongkonských opozičných prodemokratických predstaviteľov a aktivistov. Medzi zadržanými je aj jeden občan Spojených štátov. Informovala o tom agentúra AFP.

Pompeo zároveň vyzval na ich okamžité a bezpodmienečné prepustenie. „USA sa nebudú nečinne prizerať utrpeniu obyvateľov Hongkongu, ktorí čelia útlaku komunistov,“ povedal Pompeo. Dodal, že „USA zvážia uvalenie sankcií i ďalšie obmedzenia týkajúce sa všetkých jednotlivcov a subjektov zapojených do tejto policajnej operácie zameranej proti obyvateľom Hongkongu“.

Najväčšia razia na poloautonómnom ostrove

Pri rozsiahlej akcii, na ktorej sa v stredu v skorých ranných hodinách zúčastnilo okolo tisícky policajtov, bolo v Hongkongu za podvratnú a protištátnu činnosť zadržaných 53 predstaviteľov opozície. Zatknutí boli na základne nového čínskeho zákona o národnej bezpečnosti.

Išlo o doposiaľ najväčšiu raziu v Hongkongu zameranú voči kritikom Pekingu. Polícia prehľadala aj advokátsku kanceláriu, ktorá je známa tým, že obhajuje ľudské práva. Podľa zdrojov AFP bol pritom zatknutý americký právnik John Clancey, obvinený z protištátnej činnosti. Je to vôbec po prvý raz, čo bol podľa kontroverzného nového zákona o národnej bezpečnosti v Hongkongu zadržaný občan USA. Pompeo zatknutie Američana potvrdil so slovami, že je „zhrozený“. „Poviem to jasne – USA nebudú tolerovať svojvoľné zadržiavanie alebo prenasledovanie amerických občanov,“ dodal.

Zákon o národnej bezpečnosti prijal Peking vlani v júni. Umožňuje prísne trestanie osôb na základe vágne formulovaných obvinení zo separatizmu, terorizmu a spolupráce so zahraničnou mocnosťou. Previnilcom hrozia podľa tejto legislatívy väzenské tresty od troch do desiatich rokov a v najhorších prípadoch aj doživotie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet