Na hlavný obsah

Poslanci sa stretli prvýkrát v novom roku, hlasovať budú o predĺžení núdzového stavu

Zástupcovia Hlasu-SD sa k schôdzi nepridajú.

Poslanci sa stretli prvýkrát v novom roku, hlasovať budú o predĺžení núdzového stavu
Atmosféra v Národnej rade SR počas rokovania. Foto: SITA

Poslanci Národnej rady (NR) SR sa v utorok (12. 1.) zišli na 21. schôdzi parlamentu, na ktorej majú odobriť predĺženie núdzového stavu o ďalších 40 dní, o ktorom rozhodla vláda 29. decembra minulého roku. Návrh na vyslovenie súhlasu v pléne predstavil minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

Podľa nedávno schválenej legislatívy musí predĺženie núdzového stavu po vláde schváliť aj Národná rada SR. Urobiť tak má najneskôr 20 dní odo dňa účinnosti jeho predĺženia. Má to byť „ústavná poistka“ v rámci deľby moci a systému bŕzd a protiváh v parlamentnej republike. Takáto poistka má byť zavedená aj pri vyhlásení opätovného núdzového stavu.

Poslanci Hlasu-SD sa nepridajú, chcú predčasné voľby

Nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR pôsobiaci v strane Hlas-SD sa na schôdzi nezúčastnia, pretože to považujú za „trápne, obyčajné divadlo“. Podľa predsedu strany Petra Pellegriniho sa vláda iba tvári, že dala v tomto prípade kontrolu do rúk parlamentu. „Sme prítomní v parlamente, ale nebudeme sa zúčastňovať na schôdzi ani hlasovaní,“ povedal.

Pellegrini tiež kritizoval to, že Slovensko je v počte úmrtí na ochorenie COVID-19 podľa najnovších informácií na tom najhoršie. Premiéra Igora Matoviča (OĽANO) kritizoval za to, že zodpovednosť za tento stav dal na plecia ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS). Jeden z nich musí podľa Pellegriniho odstúpiť a zopakoval, že riešením sú predčasné voľby.

Vládny kabinet v návrhu na vyslovenie súhlasu parlamentu pripomína, že v čase, keď sa rozhodovalo o predĺžení núdzového stavu bola epidemiologická situácia na Slovensku naďalej veľmi vážna, čo sa viditeľne prejavilo v nemocniciach a iných zdravotníckych zariadeniachy, a preto bolo potrebné núdzový stav predĺžiť.

Núdzový stav možno vyhlásiť v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas, najdlhšie na 90 dní. Ak je vyhlásený z dôvodu ohrozenia života a zdravia osôb v súvislosti so vznikom pandémie, predĺžiť sa môže najviac o ďalších 40 dní, a to aj opakovane.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko