Na hlavný obsah

Potápači vylovili čiernu skrinku z lietadla, ktoré sa zrútilo do mora

Ďalšiu by mali nájsť v priebehu niekoľkých dní.

Potápači vylovili čiernu skrinku z lietadla, ktoré sa zrútilo do mora
Čierna skrinka, ktorú potápači vytiahli z vôd Jávskeho mora z havarovaného lietadla indonézskej spoločnosti Sriwijaya Air. Foto: TASR/AP

Potápači indonézskeho námorníctva, ktorí v utorok (12. 1.) prehľadávali dno Jávskeho mora, našli záznamník letových údajov, tzv. čiernu skrinku z lietadla spoločnosti Sriwijaya Air, ktoré sa v sobotu (9. 1.) zrútilo so 62 ľuďmi na palube.

Zariadenie pomôže vyšetrovateľom zistiť, čo spôsobilo, že stroj Boeing 737-500 spadol počas silného dažďa krátko po vzlietnutí z Jakarty. Pri pátraní po čiernych skrinkách nasadili približne 160 potápačov. Šéf vojenského letectva, maršál Hadi Tjahjanto, uviedol, že ďalšiu čiernu skrinku zaznamenávajúcu hlasy v kabíne pravdepodobne nájdu čoskoro.

Asi 3 600 záchranárov, 13 vrtuľníkov, 54 veľkých lodí a 20 menších člnov pri prehľadávaní oblasti najprv natrafilo na časti ľudských tiel či oblečenie. Trosky lietadla neskôr našli 23 metrov pod hladinou.

Predseda dopravného výboru Soerjanto Tjahjono vylúčil možný rozpad lietadla. Keď videl stav trosiek, skonštatoval, že stroj bol neporušený, kým nenarazil na morskú hladinu.

Ministerstvo dopravy po nehode uviedlo, že lietadlo malo pôvodne vzlietnuť o hodinu skôr, no let SJ182 pre zlé počasie odložili. Boeing vzlietol o 14.36 h miestneho času a o štyri minúty zmizol z radaru po tom, ako pilot nahlásil výstup do výšky 8 839 metrov. Jeho cieľom bolo mesto Pontianak na ostrove Borneo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet