Na hlavný obsah

Poukazy na respirátory dostane v Nemecku o sedem miliónov ľudí viac, ako vláda pôvodne rátala

Vláda zvažuje predĺženie zákazu vychádzania.

Poukazy na respirátory dostane v Nemecku o sedem miliónov ľudí viac, ako vláda pôvodne rátala
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nemecká vláda sa v pondelok (18. 1.) rozhodla zvýšiť počet ľudí, ktorí dostanú poukaz na respirátory typu FFP2 s cieľom ochrany pred nákazou koronavírusom. Pôvodne vláda rátala s tým, že ich rozdá 27 miliónom osôb, najnovšie ich počet zvýšila na 34,1 milióna. Informoval o tom minister zdravotníctva Jens Spahn, uviedla agentúra DPA.

Medzi ohrozené skupiny patria podľa nemeckej vlády ľudia starší ako 60 rokov a pacienti s niektorými chronickými ochoreniami. Každý z nich si bude môcť prostredníctvom poukážok v najbližších dňoch vyzdvihnúť v lekárni 12 respirátorov typu FFP2. 

Lockdown sa v krajine možno predĺži aj na február

V reakcii na šírenie nákazlivejších kmeňov koronavírusu sa spolková kancelárka Angela Merkelová rozhodla zvolať na utorok (19. 1.) ďalšie kolo rokovaní s premiérmi 16 spolkových krajín. Rokovať sa má aj o predĺžení lockdownu na február.

V súčasnosti sú v Nemecku zatvorené školy a niektoré podniky, ktorých prevádzka nie je podľa vlády nevyhnutná. Občania majú zákaz stretávať sa s viac ako jednou osobou mimo vlastnej domácnosti. Nie je zatiaľ jasné, či vláda plánuje tieto opatrenia sprísniť. Údajne však zvažuje nočné zákazy vychádzania a povinné nosenie respirátorov typu FFP2 v obchodoch a hromadnej doprave pre všetkých. Povinné nosenie respirátorov v obchodoch a hromadnej doprave zaviedlo od 18. januára Bavorsko.

Karanténu v Nemecku zaviedli ešte v novembri, odvtedy ju vláda niekoľkokrát predĺžila a sprísnila opatrenia. Sociálnodemokratický vicekancelár Olaf Scholz v rozhovore pre denník Bild povedal, že teraz očakáva dvojtýždňové predĺženie uzávery aj ďalšie sprísnenie podmienok. Minister zdravotníctva Jens Spahn tiež nevylučuje ďalšiu karanténu.

Inštitút Roberta Kocha potvrdil, že v Nemecku sa doteraz vyskytlo 2,04 milióna prípadov nákazy koronavírusom, pričom 46 633 osôb nákaze podľahlo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet