Na hlavný obsah

Povstalci z Talibanu podporia očkovanie proti koronavírusu

Afganistan dostane vakcíny za viac ako 100 miliónov dolárov.

Povstalci z Talibanu podporia očkovanie proti koronavírusu
Príslušníci afganských bezpečnostných síl hliadkujú z obáv pred útokmi militantného hnutia Taliban. Foto: TASR/AP

Afganské povstalecké hnutie Taliban prisľúbilo, že podporí očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Krajina by mala vďaka globálnemu systému COVAX na spravodlivú distribúciu vakcín dostať v tomto roku dostatočné množstvo dávok pre 20 percent z 38 miliónov obyvateľov.

Očkovacia akcia sa bude musieť v Afganistane uskutočniť uprostred neutíchajúceho násilia. To pokračuje napriek tomu, že vláda a povstalci Talibanu začali v septembri mierové rozhovory.

Miestni predstavitelia vyjadrili obavy, že povstalci budú na očkovacie tímy útočiť. Hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid pre agentúru Reuters uviedol, že hnutie, ktoré v krajine ovláda rozsiahle územia, „podporí a uľahčí“ očkovanie uskutočňované prostredníctvom zdravotných stredísk.

Vakcíny pre najzraniteľnejších

Program COVAX je celosvetová iniciatíva, ktorá má zaistiť očkovanie proti koronavírusu v krajinách s nízkymi a strednými príjmami. Do konca roka 2021 by vďaka tomuto programu mali distribuovať dve miliardy dávok vakcíny. Malo by to stačiť k ochrane 20 percent najzraniteľnejších ľudí v 91 chudobných krajinách. Afganistan má prisľúbené vakcíny v hodnote 112 miliónov dolárov.

Miestny námestník ministra zdravotníctva novinárom povedal, že potrvá šesť mesiacov, než vakcíny krajina dostane. Úrady ale rokujú o skoršom dodaní. Okrem vakcín zo systému COVAX má krajina objednaných aj pol milióna dávok od firmy AstraZeneca.

Afganistan od začiatku pandémie zaznamenal 54 854 pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19 a 2 390 úmrtí. Podľa expertov sú však skutočné čísla, vzhľadom na nedostatočné testovanie a obmedzenú dostupnosť zdravotníckych zariadení, oveľa vyššie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet