Na hlavný obsah

Pre extrémne počasie zomrelo za posledných 20 rokov takmer pol milióna ľudí

Najviac zasiahnutými boli Portoriko, Mjanmarsko a Haiti.

Pre extrémne počasie zomrelo za posledných 20 rokov takmer pol milióna ľudí
Vietnam sa evakuáciou obyvateľstva pripravuje na zásah tajfúna Molave. Foto: SITA

Za posledných 20 rokov zomrelo takmer pol milióna ľudí v dôsledku prírodných katastrof spôsobených extrémnym počasím. Uvádza to štúdia, ktorú v pondelok (25. 1.) zverejnila nemecká nezisková organizácia Germanwatch o klimatickej zmene.

Riziko úmrtia v dôsledku prírodných katastrof, ako sú búrky, záplavy a vlny horúčav, najviac hrozí obyvateľom rozvojových krajín.

Viac ako 11 000 výskytov extrémneho počasia si v rokoch 2000-2019 celosvetovo vyžiadalo takmer 480 000 životov a celosvetové finančné straty dosiahli 2,56 bilióna dolárov. Katastrofy, ktoré v tomto období spôsobilo počasie, najviac postihli Portoriko, Mjanmarsko a Haiti.

Štúdia sa sústreďuje len na priamo merateľné následky extrémov počasia ako úmrtia či hospodárske škody, neberie do úvahy tie, ktoré sa môžu objaviť dodatočne, napríklad sucho.

Pomoc rozvojovému svetu

Priemyselné krajiny sa v roku 2009 v Kodani dohodli, že do roku 2020 zaistia na ochranu klímy v rozvojových krajinách z verejných a súkromných zdrojov 100 miliárd amerických dolárov ročne. OSN už kritizovala, že túto úroveň sa zatiaľ dosiahnuť nepodarilo.

Autori správy vyzvali bohaté krajiny, aby pomohli rozvojovému svetu v zlepšení systémov prípravy na ničivé následky prírodných katastrof, ktoré sa zhoršujú v dôsledku globálneho otepľovania. Poukázali na búrkovú sezónu v roku 2019, keď hurikány a cyklóny zničili oblasti Karibiku, východnej Afriky a južnej Ázie.

Prezentácia správy sa konala v rámci začiatku dvojdňového medzinárodného virtuálneho podujatia Climate Adaptation Summit 2021 (CAS 2021) v holandskom Haagu, ktorého cieľom je urýchliť, inovovať a zintenzívniť globálne úsilie zamerané na prispôsobenie sa krajín a ich ekonomík na zmeny podnebia v nadchádzajúcich rokoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet