Na hlavný obsah

Prečo nad údajnou Putinovou haciendou existuje bezletová zóna? Chránime hranice, tvrdia ruskí tajní

V oblasti máme základňu, dodáva FSB.

Prečo nad údajnou Putinovou haciendou existuje bezletová zóna? Chránime hranice, tvrdia ruskí tajní
Na videosnímke sídlo na ruskom pobreží Čierneho mora. Foto: youtube/ Alexej Navaľnyj

Ruská tajná služba uviedla, že bezletová zóna v oblasti Gelendžiku existuje kvôli ochrane hraníc. Zaviedlo ju tam ministerstvo dopravy v lete 2020 pre „zvýšenú činnosť spravodajských služieb susedných štátov vrátane krajín patriacich do bloku NATO“, uviedla Federálna bezpečnostná služba (FSB) podľa servera RBK. O čiernomorskom letovisku sa v Rusku v posledných dňoch hovorí v súvislosti s vyšetrovacou správou opozičného lídra Alexeja Navaľného, ​​podľa ktorej tam má prezident Vladimir Putin honosnú rezidenciu.

Tajná služba pripomenula, že v oblasti sa nachádza základňa oddelenia FSB, ktoré má na starosti bezpečnosť hraníc v Krasnodarskom kraji. Okrem ochrany tamojšieho úseku hranice má rovnako úlohy so „zabezpečovaním hospodárskych a ďalších legitímnych záujmov krajiny“ alebo sa zaoberá „kontrolou ochrany vodných a biologických zdrojov“. Administratívny komplex základne funguje od októbra 2020, dodala FSB s tým, že v oblasti mysu Idokopas nie je zakázaná plavba loďou a tajná služba tam nemá žiadne ďalšie objekty.

FSB tak reagovala na otázku servera RBK, ktorý sa týkal publikovanej správy Navaľného Fondu boja s korupciou. Ten 19. januára zverejnil výsledky svojho vyšetrovania, ktoré tvrdia, že ruský prezident Putin má blízko Gelendžiku luxusnú rezidenciu. Uvádza tiež, že sídlo stálo 100 miliárd rubľov (približne 1,1 miliardy eur) a jeho výstavbu umožnila premyslená korupčná schéma v Putinovom vnútornom okruhu. Financovali ju podľa neho prezidentovi blízki spojenci, ako napríklad šéf ropného koncernu Rosnefť Igor Sečin alebo miliardár Gennadij Timčenko. V správe sa tiež spomína bezletová zóna v oblasti a tvrdí, že k nej nemožno priplávať z mora.

Putin v pondelok (25. 1.) vo videokonferencii vyhlásil, že luxusnú rezidenciu na pobreží Čierneho mora nikdy nevlastnil on ani nikto z jeho blízkych príbuzných. Jeho hovorca Dmitrij Peskov v utorok (26. 1.) povedal, že palác patrí „jednému alebo viacerým“ podnikateľom. Zároveň odmietol prezradiť, kto podľa neho honosnú rezidenciu vlastní, pretože Kremeľ nemá právo prezrádzať mená majiteľov. S otázkami súvisiacimi s bezletovou zónou nad objektom Peskov novinárov odkázal na FSB a Federálnu ochrannú službu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet