Na hlavný obsah

Premiér privítal poľských zdravotníkov, ktorí budú Slovensku pomáhať s testovaním

Krajina je pripravená na recipročnú pomoc.

Premiér privítal poľských zdravotníkov, ktorí budú Slovensku pomáhať s testovaním
Slovenský premiér Igor Matovič a minister vnútra Roman Mikulec po prílete poľských lekárov a zdravotníkov. Foto: TASR

So skríningovým testovaním bude počas víkendu (23. – 24. 1.) pomáhať aj 211 zdravotníkov z Poľska. V piatok pristálo na bratislavskom letisku 65 z nich, zvyšní prídu po vlastnej trase do pohraničných oblastí – na Kysuce, Oravu a Liptov.

Na letisku ich privítali predseda vlády SR Igor Matovič a minister vnútra Roman Mikulec (obaja OĽANO). „Pred niekoľkými dňami mi volal premiér Poľska s touto ponukou a dnes je projekt zrealizovaný,“ vyhlásil Matovič s tým, že zdravotníci sa zúčastnia na testovaní v Bratislave a v pohraničných regiónoch na severe krajiny. Zároveň potvrdil, že aj Slovensko je pripravené recipročne pomôcť Poľsku alebo iným susedným krajinám v prípade, že budú potrebovať pomoc.

Veľvyslanec Poľskej republiky v SR Krzysztof Strzalka ubezpečil, že poľskí zdravotníci sú skúsení, ich pomoc v čase pandémie už využilo aj Spojené kráľovstvo, Taliansko či Spojené štáty americké. „Príchod zdravotníkov je v mene solidarity a veľmi dobrých vzťahov medzi Slovenskom a Poľskom,“ vyjadril sa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko