Na hlavný obsah

Pri Žiline otvorili nový úsek D1, s jeho výstavbou začali ešte v roku 2014

Zmluvná cena je 445 miliónov eur bez DPH.

Pri Žiline otvorili nový úsek D1, s jeho výstavbou začali ešte v roku 2014
Na snímke úsek diaľnice D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka. Foto: TASR

Diaľnica D1 z Bratislavy do Košíc sa v piatok (29. 1.) otvorením úseku Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka predĺžila o viac ako 11 kilometrov. Do prevádzky ju spustila Národná diaľničná spoločnosť (NDS). Ide o prvú časť obchvatu mesta Žilina z južnej strany, ktorý sa naplno využije po otvorení priľahlého úseku s tunelom Višňové. RTVS o tom informovalo ministerstvo dopravy.

S výstavbou diaľničného úseku sa začalo už v roku 2014 s pôvodným termínom dokončenia v roku 2018. „Úsek slúži oddnes všetkým motoristom najmä zo Žiliny a Žilinského kraja. Súčasťou nového úseku sú aj dva tunely – Žilina a Ovčiarsko, pričom druhý je s dĺžkou 2 367 metrov momentálne najdlhším dvojrúrovým tunelom na Slovensku. Otvorený úsek prinesie v tejto fáze benefity najmä obyvateľom južnej časti Žiliny, ktorí získajú ľahší prístup z D1 a čiastočne sa tým odľahčí aj kritická križovatka v meste,“ priblížil minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina).

„Celkovú dopravnú situáciu v Žiline však pomôže zlepšiť až dostavba tunela Višňové, ku ktorému sme sa priblížili o 11 kilometrov. Pevne verím, že už v horizonte niekoľkých dní predstavíme zhotoviteľa a pustíme sa do práce dostavby tunela Višňové,“ dodal

Zmluvná cena za výstavbu úseku, ktorý postavilo konzorcium firiem Ovčiarsko v zložení Doprastav, Strabag, Váhostav a Metrostav, je 445 miliónov eur bez DPH. Európska únia prispela na projekt 326,5 miliónmi eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny