Na hlavný obsah

Prieskum: Voľby by vyhral Hlas-SD pred OĽANO a SaS

Do parlamentu by sa dostalo sedem strán.

Prieskum: Voľby by vyhral Hlas-SD pred OĽANO a SaS
Na snímke predseda strany Hlas - sociálna demokracia Peter Pellegrini. Foto: TASR

Ak by sa voľby do Národnej rady SR konali v januári, vyhrala by strana Hlas-SD so ziskom 21,7 percenta hlasov. Na druhom mieste by skončilo hnutie OĽANO s podporou 14,9 percenta. Tretia by skončila strana SaS so ziskom 11,8 percenta hlasov. Do parlamentu by sa dostalo sedem strán. Vyplýva to z prieskumu, ktorý v dňoch 7. až 13. januára 2021 na vzorke 1 001 respondentov realizovala spoločnosť MEDIAN SK exkluzívne pre Rozhlas a televíziu Slovenska.

Na štvrtom mieste sa umiestnila ĽSNS so ziskom 9,2 percenta hlasov, nasleduje strana Smer-SD, ktorú by volilo 8,2 percenta opýtaných. Na šiestom mieste by sa so ziskom 6,5 percenta umiestnilo Progresívne Slovensko, za ním nasleduje hnutie Sme rodina, ktoré by volilo 5,6 percenta opýtaných.

Do parlamentu by sa nedostala vládna strana Za ľudí (4,4 percenta), ani KDH (3,7 percenta), SMK-MKP (3,1 percenta), Dobrá voľba (2,6 percenta) a Vlasť (2,4 percenta). SNS, Socialisti.sk a Spolu by nevolili ani dve percentá opýtaných.

Ochotu zúčastniť sa hypotetických januárových volieb vyjadrilo 67 percent opýtaných. Svoju účasť výrazne častejšie deklarovali v prieskume muži, ale aj najmladší vo veku 18-29 rokov a ľudia s vysokoškolským vzdelaním. Častejšie by sa nezúčastnili ženy, ľudia v dôchodkovom veku nad 70 rokov či ľudia s nižším dosiahnutým vzdelaním.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko