Na hlavný obsah

Prímerie v Náhornom Karabachu bude kontrolovať nové centrum

Pôsobiť tam budú vojaci i bezpilotné lietadlá.

Prímerie v Náhornom Karabachu bude kontrolovať nové centrum
Arménska zástava na protestoch počas protestov proti konfliktu s Azerbajdžanom. Foto: TASR/AP

Rusko-turecké centrum na kontrolu prímeria v Náhornom Karabachu začalo v sobotu (30. 1.) svoju prevádzku – takmer tri mesiace po tom, ako Arménsko a Azerbajdžan zastavili boje na území Karabachu. Informovala o tom agentúra DPA.

Centrum sa nachádza v okrese Agdam na území Azerbajdžanu neďaleko Náhorného Karabachu.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že centrum bude zbierať, zhromažďovať a overovať informácie o dodržiavaní prímeria. Rusko a Turecko podľa Interfaxu vyšlú do centra približne 60 vojakov a umiestnia doň aj bezpilotné lietadlá.

Arménsko, Azerbajdžan a Rusko v novembri minulého roka podpísali spoločné vyhlásenie o zastavení všetkých bojov v Náhornom Karabachu. Vznik monitorovacieho centra je súčasťou tejto dohody o prímerí.

Vojenské operácie v Náhornom Karabachu sa obnovili 27. septembra 2020, keď sa Azerbajdžan a Arménsko navzájom obvinili z ozbrojených provokácií. Následné boje si vyžiadali tisíce obete na životoch, zranených či materiálne škody. Ukončila ich až novembrová dohoda, ktorú sprostredkovalo Rusko. Azerbajdžanu zaručila značné územné zisky. Arméni museli odovzdať druhej strane správu nad tromi okresmi, ktoré mali doteraz pod kontrolou. Zostala im však väčšina Náhorného Karabachu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet