Na hlavný obsah

Príznaky pri britskej mutácii koronavírusu sa líšia, ukázal prieskum

Ktoré problémy sa objavujú častejšie?

Príznaky pri britskej mutácii koronavírusu sa líšia, ukázal prieskum
Zdravotníci odkladajú vzorku z testovania na koronavírus. Foto: SITA/AP

Príznaky u ľudí nakazených koronavírusom sa podľa britského prieskumu líšia na základe toho, či pacientov zasiahla britská mutácia alebo pôvodný vírus. Tých s britskou mutáciou častejšie postihuje kašeľ, bolesť v krku a únava.

„Strata chuti čuchu boli u ľudí s britským variantom výrazne menej časté,“ uviedol Britský štatistický úrad (ONS). Naopak, iné príznaky sa objavovali častejšie.  „Najčastejšie to bol kašeľ, bolesť hrdla, únava, myalgia (bolesť svalov) a horúčka.“ Dýchavičnosť, bolesť hlavy a ťažkosti so zažívaním sú rovnako časté u oboch variantov.

Prieskum bral do úvahy pozitívne testovaných pacientov v období od 15. novembra 2020 do 16. januára 2021. Štúdia infekcií ONS patrí podľa agentúry Reuters k hlavným nástrojom pre odhad komunitného šírenia koronavírusu.

Takzvaná britská mutácia, ktorá sa prvýkrát objavila na juhovýchode Anglicka v decembri minulého roka, je výrazne infekčnejšia. Britská vláda upozorňuje, že je možno navyše o 30 percent smrtiacejšia než pôvodný kmeň. Vedci ale toto tvrdenie zatiaľ odmietajú s odvolaním sa na nedostatočný rozsah skúmaných dát.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet