Na hlavný obsah

Proces desaťročí: V Taliansku sa začal súd s ´Ndranghetou

Pre tento účel v krajine postavili špeciálnu budovu.

Proces desaťročí: V Taliansku sa začal súd s ´Ndranghetou
Záber na podzemnú súdnu sieň špeciálnej budovy postavenej pre účely súdneho procesu s kalábrijskou mafiánskou skupinou 'Ndrangheta. Foto: SITA/AP

V juhotalianskej Kalábrii dnes (13. 1.) začal najväčší proces s talianskou mafiou od 80. rokov minulého storočia. Približne 330 ľudí je obžalovaných z príslušnosti ku kalábrijskej skupine ‚Ndrangheta, z vrážd, obchodu s drogami, vydieranie aj zo zneužitia verejnej funkcie.

V procese, ktorý podľa BBC potrvá dlhšie ako dva roky, vystúpi približne 600 obhajcov a desiatky svedkov, vrátane členov mafie, ktorí sa rozhodli spolupracovať s justíciou.

Proces sa koná v priemyselnej zóne mesta Lamezia Terme v budove s podzemnou súdnou sieňou, ktorá bola špeciálne postavená pre tento účel. Okrem zvýšenej ochrany a dvoch bezpečnostných okruhov je tam vytvorená tiež špeciálnu miestnosť určená pre testovanie na koronavírus s 118 zamestnancami. Procesu sa zúčastňujú desiatky domácich i zahraničných novinárov.

Berlusconiho senátor

Zoznam obžalovaných pri predbežnom vypočutí čítali viac ako tri hodiny, okrem členov mafie zahŕňa aj politikov, policajtov a štátnych zamestnancov. Najvyššie postaveným z mafiánskeho klanu je v tomto procese Luigi Mancuso (66), prezývaný Strýko, ktorý už vo väzení sedel 19 rokov.

Celkový počet obžalovaných sa vyšplhá na 400, keď sa započítajú aj obvinení, ktorých budú koncom januára samostatne súdiť v zrýchlenom konaní. Je medzi nimi aj právnik Giancarlo Pittella, ktorý bol v rokoch 2006 až 2008 senátorom za stranou Silvia Berlusconiho Forza Italia. Pittel odmieta, že by s ‚Ndrangheta spolupracoval.

Väčšinu z obžalovaných zadržali v decembri 2019 pri raziách v Taliansku, Nemecku, Švajčiarsku a Bulharsku.

Pre boj s mafiou má z domu bunker

„Dnešný proces nie je len tehlou v stene proti mafii, ale je dôležitý aj pochopenie toho, ako sa ´Ndrangheta vyvíjala od vydierania či úžery k rozsiahlym väzbám na štátnu správu,“ povedal novinárom pred začatím procesu hlavný žalobca Nicola Gratteri (62).

S mafiou bojuje už viac ako tri desaťročia a po celú dobu je pod policajnou ochranou. „Viac ako dvadsať rokov som nebol v reštaurácii ani v kine, jem v kancelárii, môj dom je v podstate bunker, ale mám dobrý tím bodyguardov,“ opísal svoj život.

„Tento proces ukazuje, ako hlboko je ´Ndrangheta zakorenená v spoločnosti,“ zhodnotil profesor oxfordskej univerzity Federico Varese. Ani tento proces však podľa neho neprinesie koniec kalábrijskej skupiny. „Môžete ich zavrieť do väzenia, ale ak neodstránite príčiny ich existencie, budú fungovať ďalej,“ zdôranil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet