Na hlavný obsah

Prokurátori informovali o kauzách Očistec, Božie mlyny, Judáš či Babylon

Naplánované sú ďalšie výsluchy.

Prokurátori informovali o kauzách Očistec, Božie mlyny, Judáš či Babylon
Na snímke prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry zľava Ondrej Repa, Peter Kysel a Michal Šúrek. Foto: TASR

Z 18 obvinených osôb v rámci kauzy Očistec sa desať priznalo. V prípade ôsmich osôb sa rozhodlo o zaistení majetku. Na piatkovom (29. 1.) tlačovom brífingu to uviedol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ondrej Repa.

„Doposiaľ bolo v rámci tejto kauzy vznesené obvinenie celkovo voči 18 osobám. Medzitým boli traja obvinení vylúčení na samostatné trestné konanie,“ priblížil prokurátor. Obvinenia sa týkajú zločinu založenia a zosnovania zločineckej skupiny, prijímania úplatku a podplácania, ale aj trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa.

„Z 18 obvinených je aktuálne sedem obvinených stíhaných väzobne. Z toho päť v tejto trestnej veci a dve osoby sú väzobne stíhané v iných trestných veciach. Jedna osoba bola medzičasom z väzby prepustená, pretože u nej pominul dôvod väzby,“ priblížil Repa. Svoju vinu buď v celom rozsahu, alebo v podstatnej časti priznáva desať obvinených. „Tieto výpovede sú ďalej podporované výpoveďami ďalších piatich svedkov, ktorí potvrdili protiprávnu činnosť páchanú v rámci kauzy,“ skonštatoval prokurátor s tým, že s výpoveďami korešpondujú listinné a vecné dôkazy.

Prokurátor ÚŠP deklaruje, že ani v tejto kauze nejde o stíhanie na základe jednej či dvoch výpovedí kajúcnikov. Dôkazný stav je vyššej kvality. „Trestnú činnosť odkrýva viacero osôb. Naďalej existujú podozrenia aj z trestnej činnosti, pre ktoré doposiaľ obvinenie vznesené nebolo,“ poznamenal Repa. V kauze sa podľa neho naďalej koná a realizujú sa a sú plánované aj ďalšie výsluchy.

Na snímke prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ondrej Repa.Foto: TASR
Foto: TASR

Repa zároveň informoval, že došlo aj k zaisteniu celého majetku pri ôsmich obvinených v tejto kauze. „Vzťahuje sa to aj na osoby, ktoré spolupracujú s orgánmi činnými v trestnom konaní,“ doplnil.

Šesť z ôsmich obvinených osôb v rámci policajnej akcie Božie mlyny sa úplne priznalo ku skutkom, ktoré sa im kladú za vinu. Trom osobám bol zaistený majetok, uviedol dozorový prokurátor ÚŠP Michal Šúrek.

Dvaja z ôsmich obvinených sú stále vo väzbe. „Keďže jednotlivé osoby priznali svoju trestnú činnosť a niektoré z nich spolupracujú s orgánmi činnými v trestnom konaní, boli vylučované na samostatné konanie alebo sa stali súčasťou iných trestných vecí,“ zdôraznil.

Na snímke prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek.Foto: TASR
Foto: TASR

Kauza Božie mlyny vzišla podľa neho z vyšetrovania zločineckej skupiny nazývanej takáčovci. „Dlhodobo boli badateľné úniky informácií, existovali podozrenia, ale práve v tejto trestnej veci zločineckej skupiny takáčovci sa rozhodli niektorí jej členovia spolupracovať,“ ozrejmil s tým, že traja z ôsmich obvinených pochádzajú priamo z tejto zločineckej skupiny.

Výpovede svedkov boli podľa Šúreka podporené aj ďalšími, najmä listinnými dôkazmi. Obvinenia v rámci tejto kauzy sa týkajú rôznorodej trestnej činnosti. „Najmä sa týkajú zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, trestného činu prijímania úplatku, zneužívania právomoci verejného činiteľa a zločinu podplácania,“ podotkol dozorový prokurátor.

V rámci akcie Judáš, pri ktorej bol zadržaný aj bývalý policajný prezident Milan Lučanský, je podľa prokurátora Petra Kysela stíhaných šesť osôb pre korupciu, vydieranie alebo vyzradenie utajenej skutočnosti. Pri dvoch osobách bolo rozhodnuté o zaistení majetku.

Na snímke prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Peter Kysel.Foto: TASR
Foto: TASR

Môžem úplne vylúčiť politický motív trestných stíhaní,“ dodal Kysel s tým, že osoby, ktoré sa vyjadrujú v podobnom duchu, tak robia bez znalosti dôkaznej situácie.

V rámci akcie Babylon je päť osôb obvinených, konkrétne pre trestné činy vydieranie a legalizácia príjmov z trestnej činnostiVoči jednej osobe bolo stíhanie zrušené, jeden obvinený sa priznal v celom rozsahu.

Repa dodal, že v tejto trestnej veci sa podarilo zaistiť viac ako 1,3 milióna eur.

Kysel vylúčil politický motív stíhania, obvinení nie sú v špeciálnom režime a prokurátori postupujú štandardným spôsobom. Ozrejmil, že všetky obvinenia sú okrem výpovedí tzv. kajúcnikov, teda spolupracujúcich obvinených, založené aj na výpovediach viacerých svedkov či listinných dôkazoch. „Vždy ide o trestné veci len na základe dôkazného stavu, ktorý vyšiel z vyšetrovania. Inštitút spolupracujúceho obvineného sa využíva od roku 2003, a to aj v iných krajinách,“ vysvetlil Kysel.

Rovnako odmietol špekulácie okolo schválenia kolúznej väzby viacerým obvineným. Vo všetkých kauzách podľa neho dôvodnosť väzby potvrdil Špecializovaný trestný súd aj Najvyšší súd SR. Dodal, že rozmiestnenie obvinených do väzieb po celom Slovensku sa urobilo štandardným spôsobom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko